Διαχείριση παράκτιων υδροφορέων με χρήση μοντέλων προσομοίωσης - εφαρμογή στη νήσο Κάλυμνο - Γούτα, Λυδία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, 2016)
Οι αυξημένες απαιτήσεις των ανθρώπων και γενικότερα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε νερό έχουν οδηγήσει στην υπεράντληση των υπογείων υδροφορέων πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην υφαλμύρισή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι υπόγειοι παράκτιοι υδροφορείς στα νησιά της Ελλάδας, όπου κατά τους θερινούς ειδικά μήνες οι ανάγκη για νερό είναι ιδιαίτερα αυξημένη λόγω της τουριστικής κίνησης.