Οικονομοτεχνική αξιολόγηση μεθόδων τηλεϊατρικής με τη βοήθεια του μοντέλου MAST - Ανάγνου, Ειρήνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο την περιγραφή των υπηρεσιών της Τηλεϊατρικής και την αξιολόγηση τους σύμφωνα με το μοντέλο MAST (Model for Assessment of Telemedicine). Το πρόγραμμα που ερευνάται και αξιολογείται είναι το «Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone» σε 6 συνολικά Υ.ΠΕ. (υγειονομικές περιφέρειες) της Ελλάδας σε συνεργασία με την εταιρία Vidavo. Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για την εκπόνηση της μελέτης είναι το ερωτηματολόγιο. Σκοπός της έρευνας είναι να καταγραφούν τα οικονομοτεχνικά οφέλη που προσφέρει το πρόγραμμα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη Υγείας. Η εργασία αποτελείται από 6 κεφάλαια. Στο κεφάλαιο 1, παρουσιάζεται ο ορισμός της Τηλεϊατρικής, οι κατευθύνσεις της, οι εφαρμογές και οι στόχοι της καθώς επίσης και τα μέσα μετάδοσής της. Επιπλέον παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα χρήσης των υπηρεσιών της Τηλεϊατρικής. Στο κεφάλαιο 2, παρατίθενται οι μέθοδοι και τα εργαλεία αξιολόγησης των εφαρμογών της Τηλεϊατρικής. Εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους είναι αναγκαία η αξιολόγηση, τα υπάρχοντα μοντέλα αξιολόγησης αλλά και τα πιθανά εμπόδια που συναντώνται κατά τη διαδικασία αξιολόγησης. Στο κεφάλαιο 3, γίνεται η γνωριμία με ένα νέο μοντέλο αξιολόγησης των εφαρμογών Τηλεϊατρικής, το μοντέλο MAST. Παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του μαζί με τα πεδία που καλύπτει στον κλάδο της αξιολόγησης. Τέλος, καταγράφεται ο τρόπος χρήσης του μοντέλου. Στο κεφάλαιο 4, παρουσιάζεται το «πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone» σε συνεργασία με την εταιρία Vidavo στην Ελλάδα. Περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας του προγράμματος καθώς επίσης και ο απαιτούμενος εξοπλισμός του. Επιπρόσθετα καταγράφονται και τα οφέλη χρήσης του εξοπλισμού αυτού. Στο κεφάλαιο 5, γίνεται η πλήρης περιγραφή της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για τους σκοπούς της έρευνας, καθώς και η παράθεση των αποτελεσμάτων από τα ερωτηματολόγια προς ασθενείς και τα ερωτηματολόγια προς ιατρούς αντίστοιχα. Στο κεφάλαιο 6, παρατίθενται τα οικονομοτεχνικά συμπεράσματα στα οποία οδηγηθήκαμε από την έρευνα. Επιπλέον, παρουσιάζονται και οικονομικά- κοστολογικά μοντέλα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.