Κανονιστική και αριθμητική διερεύνηση της επιρροής ατελειών στην απόκριση και αντοχή χαλύβδινων μελών και πλαισίων - Καλαφάτη, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνάται η επιρροή των ατελειών στην απόκριση και την αντοχή χαλύβδινων μελών και πλαισίων, μέσω της εφαρμογής διατάξεων του Ευρωκώδικα 3 και της διενέργειας αριθμητικών επιλύσεων, με τη χρήση προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων. Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται εισαγωγή στη μη γραμμική συμπεριφορά των μεταλλικών κατασκευών και στην επιρροή των ατελειών σε φορείς με διαφορετικές μορφές αστοχίας. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην εισαγωγή αρχικών ατελειών με το σχήμα των ιδιομορφών λυγισμού του φορέα. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρατίθενται οι διατάξεις του Ευρωκώδικα 3, που αφορούν την εισαγωγή αρχικών ατελειών σε πλαίσια. Γίνεται επίσης ένας σύντομος σχολιασμός των ελλείψεων και των ασαφειών της κάθε διάταξης. Το τρίτο κεφάλαιο αφορά θλιβόμενες αμφιέρειστες ράβδους. Αρχικά παρουσιάζεται η αριθμητική επίλυση για τον γραμμικό ανελαστικό λυγισμό ατελούς ράβδου, στην οποία βασίζονται οι σχέσεις υπολογισμού του Ευρωκώδικα 3, για την αντοχή μελών σε καμπτικό λυγισμό, και οι αντίστοιχες καμπύλες λυγισμού. Στην συνέχεια πραγματοποιείται σειρά μη γραμμικών αναλύσεων σε πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων, για ατελείς αμφιέρειστες ράβδους διαφορετικών ανηγμένων λυγηροτήτων και διατομών, οι οποίες προσομοιώνονται με πεπερασμένα στοιχεία δοκού (beam elements). Από τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων, εξάγονται καμπύλες λυγισμού. Στο τέταρτο κεφάλαιο, επιλέγεται και διαστασιολογείται ένα επίπεδο μεταθετό μονώροφο πλαίσιο τυπικών διαστάσεων, στο οποίο ασκούνται κατακόρυφα φορτία, προκειμένου να εφαρμοστούν οι εναλλακτικές μέθοδοι εισαγωγής ατελειών. Για την κάθε μέθοδο εισαγωγής ατελειών, πραγματοποιούνται γραμμικές και μη γραμμικές αναλύσεις, και στην συνέχεια συγκρίνονται τα αποτελέσματά τους. Συγκεκριμένα γίνεται σύγκριση της αντοχής, των εντατικών μεγεθών, των δρόμων ισορροπίας χαρακτηριστικών κόμβων του φορέα, και των αποτελεσμάτων ελέγχων διατομών και μελών για φόρτιση με το φορτίο σχεδιασμού. Στο πέμπτο κεφάλαιο, ακολουθείται αντίστοιχη διαδικασία για ένα επίπεδο μεταθετό διώροφο πλαίσιο τυπικών διαστάσεων. Στις μεθόδους για τις οποίες προκύπτουν διαφορετικοί συνδυασμοί καθολικών και τοπικών ατελειών, εξετάζονται οι πιο πιθανές εναλλακτικές εκδοχές τους. Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα γενικά συμπεράσματα της εργασίας και γίνονται προτάσεις για την περαιτέρω διερεύνηση των μεθόδων εισαγωγής ατελειών.