Σύγκριση προσεγγίσεων διαχείρησης και διαδικτυακής οπτικοποίησης τηλεπισκοπικών γεωχωρικών προϊόντων - Χαλκιαδάκης, Ανδρέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Βασική επιδίωξη με την παρούσα εργασία είναι να συγκριθούν διαφορετικές προσεγγίσεις διαχείρισης και διαδικτυακής οπτικοποίησης γεωχωρικών προϊόντων μετά την επεξεργασία τηλεπισκοπικών δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά γίνεται η συγχώνευση παγχρωματικών και πολυφασματικών εικόνων με αλγορίθμους στην γλώσσα προγραμματισμού C++. Συγκεκριμένα, με τη χρήση της διαδικασίας High-Pass Filtering (HPF) παράγονται pansharpened ψηφιδωτά (raster) δεδομένα με μεγαλύτερη χωρική ανάλυση σε όλα τα πολυφασματικά κανάλια. Ύστερα, υπολογίζεται ο κανονικοποιημένος δείκτης βλάστησης NDVI (ή νερού NDWI για κάποιες περιπτώσεις) και αφού γίνει ομαδοποίηση των εικονοστοιχείων (pixel) σε 5 κλάσεις με βάση την τιμή των δεικτών, τα ψηφιδωτά (raster) μετατρέπονται σε διανυσματικά(vector) δεδομένα όπου τα γειτονικά εικονοστοιχεία ίδιας κλάσης ομαδοποιούνται σε κοινά πολύγωνα. Σαν δεύτερο μέρος της εργασίας έγινε οπτικοποίηση των παραπάνω διανυσματικών δεδομένων με τη βοήθεια του παροχέα ψηφιακών διανυσματικών οπτικοποιήσεων CartoDB, σε λογαριασμό του οποίου ανέβηκαν τα διανυσματικά δεδομένα. Με τη χρήση html, css, sql, javascript και της παρεχόμενης βιβλιοθήκης CartoDB.js έγινε οπτικοποίησή τους η οποία παρέχει στον χρήστη real-time πρόσβαση στις vector εικόνες ανά περιοχή και μέρα, οι οποίες προβάλλονται με διαφορετικά χρώματα ανά κατηγορία/ομάδα για πιο εύκολη διάκριση.