Εναλλακτικές μορφές αστικής μετακίνησης - το παρόν και το μέλλον της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης - Δερπάνη, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Σκοπό της παρούσας εργασίας αποτελεί η ανάδειξη της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας και η αντιμετώπιση των πολιτών απέναντι στη νέα αυτή κυκλοφοριακή πραγματικότητα. Καταρχάς, η διπλωματική εργασία θα παρουσιάσει την ευρωπαϊκή και εθνική τάση ως προς την ανάπτυξη των μελλοντικών αστικών μετακινήσεων με σκοπό να περιγράψει το γενικό πλαίσιο που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην συνέχεια, η παρουσίαση ορισμένων ευρωπαϊκών έργων που μελετούν κα εξετάζουν νέες μορφές αστικής μετακίνησης σε ευρωπαϊκές πόλεις θα βοηθήσει στην κατανόηση των νέων τρόπων βιώσιμης μετακίνησης και των θετικών τους επιπτώσεων. Ιδιαίτερη βάση θα δοθεί στις θαλάσσιες και πλωτές αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες αποτελούν ένα ιδιαίτερο τρόπο μετακίνησης και έχουν την προοπτική να γίνουν ακόμα πιο «πράσινες» με την εισαγωγή του ηλεκτρικών οχημάτων. Επιπλέον, εκτός από την καθαρά «τεχνική» και «επιστημονική» περιγραφή των νέων μορφών μετακίνησης, θα εξετασθεί και ο ανθρώπινος παράγοντας. Συγκεκριμένα, με αφορμή τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης, η εργασία σκοπεύει να διερευνήσει την αντίληψη του επιβατικού κοινού σχετικά με τη νέα αυτή μορφή μετακίνησης και θα παρουσιαστεί η άποψη των κατοίκων της πόλης για αυτή και επίσης θα προσδιοριστεί πόσο καλά είναι ενημερωμένοι για το νέο αυτό εγχείρημα. Η ανάλυση των απόψεων των κατοίκων της πόλης έγινε με τη χρήση του λογισμικού SPSS Statistics και σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών για την αξιολόγηση της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας της πόλης. Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών προσφέρουν πολλές δυνατότητες στον τομέα των μεταφορών και έχουν χρησιμοποιηθεί για την επίλυση αρκετών προβλημάτων. Για το σκοπό της παρούσας εργασίας, τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών χρησιμοποιούνται με σκοπό να χωροθετήσουν τις απαντήσεις των κατοίκων από τα ερωτηματολόγια της παρούσας εργασίας. Η χωροθέτηση των απαντήσεων προσδίδει μια επιπλέον πληροφορία στις ήδη υπάρχουσες των ερωτηματολόγιων, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ομαδοποίηση των απαντήσεων στο χώρο και να προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα όπως για παράδειγμα ποιοι δήμοι δεν έχουν ενημερωθεί πλήρως για το νέο αυτό εγχείρημα ή ποιες περιοχές έχουν δεχτεί θετικά αυτή τη νέα μορφή μετακίνησης στην πόλη.