Διαβαίνειν εν άλασι: Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στη Λάρνακα - Θεοδώρου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Η διπλωματική εργασία αφορά τη δημιουργία του πρώτου χώρου συντήρησης και έκθεσης ενάλιων αρχαιολογικών ευρημάτων στη Λάρνακα της Κύπρου, σε μια λωρίδα γης ανάμεσα στην Αλυκή Λάρνακας και την ακτογραμμή. Αφορμή αποτέλεσε η εξαιρετικής σημασίας ανακάλυψη του Ναυαγίου του Μαζωτού, ενός αρχαίο εμπορικού καραβιού του 4ου αι. π.Χ. στα ανοικτά της Λάρνακας. Με κυριότερο εύρημα το αρχαίο καράβι, το κλειστό κέλυφος οργανώνεται πάνω σε μια πορεία που ενώνει τα δύο νερά: την Αλυκή και τη θάλασσα. Το αρχαίο καράβι τοποθετείται έξω από το φυσικό του περιβάλλον, στη στεριά, κάπου ανάμεσα στα δύο νερά, κατά μήκος της πορείας αυτής. Μέσα από το οξύμωρο αυτό σχήμα η διπλωματική επιχειρεί την εννοιολογική επανένωση των δύο νερών που κάποτε ήταν ένα, να προσφέρει κατοικία στο σημαντικό εύρημα και να επανασυστήσει την Αλυκή στον επισκέπτη εντάσσοντας την στην εμπειρία της πόλης. Το καράβι ως στιγμιότυπο της δημοσίας αυτής πορείας νοηματοδοτεί τη διαδρομή, προσφέροντας μια διαφορετική ανάγνωση της σχέσης των δύο νερών και αντίστροφα. Τα δύο τοιχεία που περιλαμβάνουν και προστατεύουν το καράβι τοποθετούνται στο σημείο όπου δημιουργείται η μοναδική έξαρση στην τοπογραφία. Οι λοιποί χώροι τοποθετούνται υπόσκαφα, εκατέρωθεν της διαδρομής με στόχο τη διατήρηση της τοπογραφίας.