Ανασχεδιαμός διαδικασιών σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με έμφαση στη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών - Κολοβού, Βαρβάρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (O.T.A.) κατέχουν ρόλο-κλειδί στην καθημερινή άσκηση των αρμοδιοτήτων του κράτους και στην παροχή άμεσων και ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ένας σύγχρονος O.T.A., οφείλει να εντάσσει στις καθημερινές του λειτουργίες, το σχεδιασμό και την εφαρμογή των απαιτούμενων διαδικασιών, που στοχεύουν στη συνεχή βελτίωση της λειτουργίας του, καθώς και την αποτελεσματικότερη ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών, με γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Η υιοθέτηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη καθημερινή δραστηριότητα των O.T.A., προκειμένου να παρέχουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στους δημότες είναι ένα σύνθετο και διαλειτουργικό θέμα, το οποίο αφορά και το κεντρικό κράτος. Ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι O.T.A. της χώρας καλούνται να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη αξιοποιώντας τις τοπικές δυνατότητες, αφού όμως προηγουμένως βελτιώσουν την οργανωτική και διοικητική τους ικανότητα ανασχεδιάζοντας και βελτιστοποιώντας τις διαδικασίες τους, προσαρμοστούν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση ακολουθώντας τους ρυθμούς της εποχής και βελτιώσουν μέσω αυτών την απόδοση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας θα παρουσιαστεί η θεωρία σχετικά με τις επιχειρησιακές διαδικασίες και τον ανασχεδιασμό τους με τη βοήθεια των ΤΠΕ καθώς και θα εξεταστεί ο ανασχεδιασμός της δημόσιας διοίκησης ως ένα εξειδικευμένο κομμάτι ανασχεδιασμού διαδικασιών. Επίσης θα εξεταστούν οι έννοιες της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και η αρχιτεκτονική του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ. Στη συνέχεια, θα αναλυθούν οι τρόποι της επιχειρησιακής μοντελοποίησης και τα εργαλεία της και θα επιλεγεί ένα εργαλείο μοντελοποίησης για την ανάλυση και την παρουσίαση προτάσεων ανασχεδιασμού διαδικασιών με χρήση ΤΠΕ σε 4 διαφορετικές μελέτες περιπτώσεων που αφορούν διαφορετικές υπηρεσίες Ο.Τ.Α. Με βάση αυτά τα παραδείγματα θα μπορεί να διαπιστώσει κανείς πώς απλές προτάσεις ανασχεδιασμού διαδικασιών μπορούν να αποφέρουν οφέλη πολυεπίπεδα σε έναν οργανισμό.