Σχεδιασμός τοπίου στο Ρέμα Πικροδάφνης - Κλώσσα-Σωτηρίου, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας περιλαμβάνει μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης του ρέματος της Πικροδάφνης και προτάσεις αποκατάστασης της οικολογικής του αξίας. Ξεκινώντας από την εστίαση στο σύνολο του ρέματος καταγράφονται τα προβλήματά του ενώ επιχειρείται η πρόταση οικολογικών τεχνικών έργων σε όλο το μήκος του. Παράλληλα επιλέγεται ένα τμήμα στο οποίο προτείνονται πολεοδομικές συνδέσεις με την πόλη για να το καταστήσουν πυρήνα ενός δικτύου πρασίνου ελευθέρων χώρων. Στο τμήμα επέμβασης σχεδιάζονται υπαίθριες διαμορφώσεις που περιλαμβάνουν ξύλινες κατασκευές με χρήσεις δημόσιου ενδιαφέροντος, με επιδίωξη την περιβαλλοντική και την πολιτισμική ευαισθητοποίηση διαφόρων ομάδων χρηστών για τον πολύτιμο χαρακτήρα του φυσικού αυτού πόρου. Συγκεκριμένα προτείνονται εκθεσιακό περιβαλλοντικό κέντρο και αναψυκτήριο, παρατηρητήρια πτηνών, διαδρομές που επιδέχονται υπαίθρια αγορά, κέντρο ηλικιωμένων και επιφάνειες παιχνιδιού παιδιών. Στόχος της εργασίας είναι η διάσωση, η διαφύλαξη και η ανάδειξη του ρέματος της Πικροδάφνης σε πράσινο χώρο μητροπολιτικής χρήσης και υγιούς εκτόνωσης της πόλης σε αυτόν. Κύριο μέλημα τίθεται η οικολογική ανασυγκρότηση και η μακροπρόθεσμη προοπτική βιώσιμης ανάπτυξής του.