Ανάπτυξη καινοτόμου συστήματος συγκράτησης εργαλείων για cnc στράντζα - Νικολιδάκης, Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2016)
Το θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός ενός νέου και καινοτόμου συστήματος συγκράτησης εργαλείων για CNC στράντζα . Ο πάροχος του θέματος είναι η εταιρία «Gizelis S.A.» που είναι η μεγαλύτερη εγχώρια εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων κατεργασίας ελάσματος. Σύμφωνα με τους μηχανικούς της εταιρίας ένα από τα μελανά σημεία κατά την λειτουργία των υδραυλικών στραντζών CNC είναι η εναλλαγή των εργαλείων κάμψης. Το συμβατικό σύστημα συγκράτησης εργαλείων που χρησιμοποιείται ευρέως από όλες τις κατασκευάστριες εταιρίες στραντζών απαιτεί μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία για την εναλλαγή των εργαλείων. Έτσι, ζητήθηκε να σχεδιαστεί ένα νέο σύστημα συγκράτησης που θα απλοποιεί την διαδικασία εναλλαγής και θα μειώνει τον χρόνο της στο ελάχιστο δυνατό. Προτού ξεκινήσει ο σχεδιασμός κρίθηκε επιτακτικό αφενός να πραγματοποιηθεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με την κατεργασία διαμόρφωσης μεταλλικών ελασμάτων με κάμψη και αφετέρου να γίνει μια αναλυτική παρουσίαση της πρέσας (στράντζα) στην οποία πραγματοποιείται η διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε μια πλήρης εικόνα για τον ρόλο που κατέχει το σύστημα συγκράτησης εργαλείων σε μια στραντζόπρεσα και ποια είναι η λειτουργία του. Επιπλέον, μελετήθηκαν ανταγωνιστικές λύσεις που υπάρχουν στην αγορά από εταιρίες του κλάδου, έτσι ώστε, αξιολογώντας τα δυνατά τους σημεία και τις αδυναμίες τους, να οριστούν τα κριτήρια και οι προδιαγραφές που θα πρέπει να ικανοποιηθούν κατά την φάση του σχεδιασμού. Κατά την φάση του σχεδιασμού αρχικά αναπτύχθηκαν δύο προτάσεις για υδραυλικό σύστημα συγκράτησης αλλά έπειτα από αξιολόγηση μόνο η δεύτερη θεωρήθηκε βιώσιμη και μελετήθηκε περαιτέρω. Για αυτή παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος, πραγματοποιήθηκε ανάλυση της κατασκευής με πεπερασμένα στοιχεία μέσω του εμπορικού πακέτου «SOLIDWORKS Simulation», υπολογίστηκε η ικανότητα σύσφιξης και η ακρίβεια κατά την λειτουργία , μελετήθηκε η κατασκευή των βασικών μερών σε κέντρο κατεργασιών με την χρήση του πακέτου «SolidCAM», σχεδιάστηκε η υδραυλική μονάδα ισχύος, και τέλος πραγματοποιήθηκε αρχική κοστολόγηση του συστήματος. Τέλος, παρουσιάστηκαν συγκεντρωτικά όλα τα χαρακτηριστικά του σχεδιασθέντος συστήματος συγκράτησης και πραγματοποιήθηκε αξιολόγησή τους. Το πόρισμα που προέκυψε είναι ότι το σύστημα είναι πλήρως λειτουργικό, εύκολα κατασκευάσιμο, οικονομικά βιώσιμο και περισσότερο αποδοτικό από τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά συστήματα.