Κέντρο υποστήριξης και φιλοξενίας αστέγων - Konstantinou, Katerina (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Προτείνουμε επανάχρηση του παλιού κτιρίου του Εφετείου, στην οδό Σωκράτους στην περιοχή της Ομόνοιας ως κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας αστέγων. Επιλέγουμε τη συγκεκριμένη τοποθεσία για λόγους προσβασιμότητας και εγγύτητας με τις υπάρχουσες δομές υποστήριξης των αστέγων και το συγκεκριμένο κτίριο, λόγω της καταλληλόλητας του κελύφους του, από άποψη ευελιξίας και μεγέθους, και του γεγονότος ότι αποτελεί δημόσια περιουσία. Προτείνουμε συνειδητά τη συγκέντρωση πολλών διαφορετικών λειτουργιών και υπηρεσιών τις οποίες χρειάζονται όσες/- οι αντιμετωπίζουν την αστεγία, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια της απόστασης και της γραφειοκρατίας. Συγκεκριμένα επιλέγουμε να συνδυάσουμε υπηρεσίες ύπνου, σίτισης, καθαριότητας αλλά και ιατρικές, πολιτιστικές, νομικής υποστήριξης και ψυχοκοινωνικές. Μπορούμε να κάνουμε μια διάκριση του κτιρίου σε διαφορετικά μέρη, ανάλογα με την κατηγορία του χρήστη στην οποία απευθύνονται. Μπορούμε να διακρίνουμε τους χρήστες του κτιρίου, αρχικά, στους επισκέπτες, οι οποίοι επισκέπτονται και έχουν πρόσβαση στο εστιατόριο, τις ιατρικές, πολιτιστικές, ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες καθαριότητας και γενικά σε όλες τις υπηρεσίες πλην αυτών του ύπνου. Δεύτερη κατηγορία είναι αυτή των ατόμων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ύπνου, αλλά μόνο αυτές της βραχείας παραμονής, δηλαδή τα υπνωτήρια. Και τέλος, υπάρχει η κατηγορία των ατόμων που φιλοξενούνται για σημαντικά μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, τα οποία χρησιμοποιούν τον ξενώνα. O στόχος είναι το συγκεκριμένο κτίριο να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην περιοχή, να είναι εντοπίσιμο και προσβάσιμο, να αναφέρεται και στον κόσμο της γειτονιάς και γενικότερα να αποτελεί ένα καταφύγιο για όσους ανθρώπους βιώνουν το φάσμα της αστεγίας.