Αλιευτικός τουρισμός στον Αμβρακικό κόλπο - Πέτρου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Οι κάτοικοι της περιοχής του Αμβρακικού εκμεταλλεύτηκαν από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας τον βιότοπο. Με απλές επεμβάσεις μετέτρεψαν τις υφάλμυρες λεκάνες σε πλούσια φυσικά ιχθυοτροφεία. Ωστόσο τα σύγχρονα τεχνητά έργα στα ποτάμια, τα υδροηλεκτρικά φράγματα καθώς και η εντατικοποίηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας έχουν ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του κόλπου και των λιμνοθαλασσών. Η μόλυνση επέφερε πτώση στους ιχθυοπληθυσμούς και στην απόδοση της αλιείας. Η μείωση του εισοδήματος των αλιέων έφερε τη σταδιακή απαξίωση του επαγγέλματος, και την τελική εγκατάλειψη του από τη νέα γενιά. Η πρόταση για ένα δίκτυο αλιευτικού τουρισμού περιλαμβάνει την ανάπτυξη αλιευτικών δραστηριοτήτων από τους επαγγελματίες αλιείς με σκοπό αφενός την ψυχαγωγία των τουριστών και τη διάδοση της αλιευτικής κουλτούρας και αφετέρου την οικονομική ενίσχυση των αλιέων και τη τόνωση του κοινωνικού ιστού των τοπικών κοινωνιών τους.