Laser remote sensing technique and applications in environmental physics and meteorology - Πανταζής, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2015)
Στην εργασία αυτή, γίνεται εκτενή αναφορά στα «οπτικά Radar», τα LIDAR (Light Detection And Ranging) τα οποία και χρησιμοποιούν ακτινοβολία Laser, υπέρυθρου, οπτικού και υπεριώδους μήκους κύματος. Παρουσιάζονται οι χρήσεις τέτοιων συστημάτων και η μεγάλη προσφορά τους στην Φυσική της Ατμόσφαιρας, την Μετεωρολογία και την Ασφάλεια πτήσεων. Σκοπός είναι να κατανοηθεί η λειτουργία τέτοιων συστημάτων και να αναδειχθεί η αναγκαιότητα χρήσης τους από τις παραπάνω επιστήμες και η διερεύνηση χρήσης τους κατά την Ασφάλεια Πτήσεων. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η δομή και τα συστατικά της γήινης ατμόσφαιρας. Κατόπιν, στο δεύτερο κεφάλαιο, αναλύεται η ηλιακή ακτινοβολία και οι τρόποι αλληλεπίδρασής της με την ατμόσφαιρα και ακολουθεί το τρίτο κεφάλαιο, στο οποίο αναδεικνύονται όλα τα σύγχρονα ατμοσφαιρικά φαινόμενα, όπως η ΠΚΑ (Παγκόσμια Κλιματική Αλλαγή), καθώς και οι επιπτώσεις της στον περιβάλλον και την βιόσφαιρα του πλανήτη. Στο τέταρτο κεφάλαιο, γίνεται παρουσίαση συστημάτων Laser και πώς τα συστήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «Laser Radar» ή αλλιώς LIDAR και αναλύεται η τεχνική τηλεπισκόπησης Laser. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η επεξεργασία των δεδομένων LIDAR και τα σχετικά αποτελέσματα και αναλύονται εκτενώς οι αλγόριθμοι της μαθηματικής επεξεργασίας (LIRIC), με εφαρμογή στα αερολύματα. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο, πραγματοποιείται ανάλυση πραγματικών καιρικών περιπτώσεων και δεικνύεται η σύμπνοια και συμβατότητα των συστημάτων LIDAR με άλλες συμβατικές, και παγκόσμια χρησιμοποιούμενες, τεχνικές μέτρησης παραμέτρων της ατμόσφαιρας. Καταλήγοντας στον επίλογο-συμπεράσματα της εργασίας, γίνεται φανερή η ευρύτητα και αξιοπιστία χρήσης των συστημάτων LIDAR στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον και στην κατανόηση των καιρικών φαινομένων, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η έγκαιρη πρόγνωση και η ακριβής γνώση των καιρικών φαινομένων, κρίνεται άμεση και αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία και αποδεικνύεται ότι τα συστήματα LIDAR (σε οποιαδήποτε πλατφόρμα: εδαφος, αερομεταφερόμενα, αλλά ακόμα και στο διάστημα) είναι ασφαλή και ικανά να παρέχουν πλήθος πολύπλοκων πληροφοριών στην Φυσική της Ατμόσφαιρας, την Μετεωρολογία και την Ασφάλεια πτήσεων.