Διερεύνηση της εκτροπής λιγνοκυτταρινούχου μάζας από το ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων για παραγωγή αιθανόλης δεύτερης γενιάς - Κοτσεκίδου Κουτσούκου, Αναστασία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα μελέτη η οποία έχει τίτλο «Διερεύνηση της εκτροπής λιγνοκυτταρινούχου μάζας από το ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων για παραγωγή αιθανόλης δεύτερης γενιάς», διερευνά την αξιοποίηση του ρεύματος χαρτιού από το Εργοστάσιο Μηχανικής Aνακύκλωσης (ΕΜΑΚ) Άνω Λιοσίων για την παραγωγή αιθανόλης δεύτερης γενιάς. Η ανάγκη αυτή έχει προκύψει, καθώς σύμφωνα με τις ποσότητες των απορριμμάτων που δέχεται ο ΧΥΤΑ Φυλής, εμφαίνεται ότι από την λειτουργία του ΕΜΑΚ, μεγάλο τμήμα του εισερχομένου φορτίου μετά την μηχανική του επεξεργασία, επιστρέφει στο μέτωπο διάθεσης απορριμμάτων. Ως εκ τούτου, απαιτείται εξεύρεση λύσεων για την αποφυγή του ανωτέρω φαινομένου. Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας διατριβής, πραγματοποιείται εισαγωγή στις βασικές έννοιες των στερεών αποβλήτων, ενώ παράλληλα γίνεται καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης διαχείρισης στερεών αποβλήτων και των πολιτικών που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και η Ελλάδα. Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζεται το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (EMAK) και δίνεται μια συνοπτική περιγραφή της λειτουργίας του. Επιπλέον, αποτυπώνονται αναλυτικά στοιχεία που απαιτούνται για την ποσότητα και ποιότητα των απορριμμάτων που εισέρχονται στο ΕΜΑΚ.Όταν λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα 1200tαπορριμμάτων/ημέρα, η ποσότητα του χαρτιού κυμαίνεται σε ποσοστό 372t/ημέρα νωπής μάζας χαρτιού, η οποία δύναται να αξιοποιηθεί. Ακολούθως, στο τρίτο μέρος της παρούσης, υλοποιούνται οι αναλύσεις για την ποιότητα του χαρτιού της δειγματοληψίας που εξετάζουμε και μετά τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων καταλήγουμε στην τελική πρόταση με την χρήση οπτικών διαχωριστών για να ξεχωρίσουμε το χαρτί από τα λοιπά σύμμεικτα απορρίμματα, προκειμένου να τροφοδοτήσουμε με πρώτη ύλη μια μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης. Τέλος, καταλήγουμε ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν αναδεικνύουν ότι η λιγνοκυτταρινούχα μάζα που περιέχεται στο ρεύμα του χαρτιού από τα σύμμεικτα απορρίμματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιοαιθανόλης. Ειδικότερατο ποσοστό του λιγνοκυτταρινούχου υλικού που περιέχεται εκτιμάται σε 59%. Η ροή που δύναται να αξιοποιηθεί για την παραγωγή αιθανόλης δεύτερης γενιάς έχει θεωρητική απόδοση περί τα 29.321m3/έτος