Διερεύνηση θεμάτων κέντρων εφοδιαστικής αγροτικών προϊόντων - Κασσελούρης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2016)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση ενός τρόπου οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής της χώρας μέσω Εμπορευματικών Κέντρων Αγροτικών Προϊόντων που να βελτιώνει την εφοδιαστική αλυσίδα και να συμβαδίζει με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Από τη βιβλιογραφική επισκόπηση του θέματος εντοπίστηκαν δυο τύποι εμπορευματικών κέντρων αγροτικών προϊόντων, το FoodHub που εφαρμόζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Agropark που είναι Ολλανδικής προελεύσεως. Διερευνήθηκε αν τα μοντέλα αυτά μπορουν να χρησιμοποιηθούν και για την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και συγκεκριμμένα στο κύκλωμα παραγωγής και διακίνησης σπεριδοειδών και ακτινιδίων. Πραγματοποιήθηκε η ανάλυση των ρόλων των εμπλεκομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα εσπεριδοειδών και ακτινιδίων στον Ελλαδικό χώρο καθώς και στην περιοχή της Άρτας. Έγινε κατηγοριοποίηση των παραγωγών σύμφωνα με τους τρόπους που μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με παραγωγούς εσπεριδοειδών και ακτινιδίων. Σε πρώτη φάση έγινε καταγραφή της υφιστάμενη κατάστασης, των αναγκών και των σχετικών προβλημάτων και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με 15 παραγωγούς της Άρτας με κύριο αντικείμενο τα κριτήρια που επηρεάζουν την απόφαση συνεργασίας των παραγωγών με το Εμπορευματικό Κέντρο Αγροτικών Προϊόντων. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το εμπορευματικό κέντρο αγροτικών προϊόντων πρέπει να περιλαμβάνει θαλάμους πρόψυξης, συσκευαστήριο, θαλάμους ψύξης, εργοστάσιο χυμοποίησης, μονάδα ξηραντήριου, μονάδα παραγωγής βιοαερίου και λιπασμάτων (αναερόβιας χώνευσης), μονάδα παραγωγής λιπασμάτων (αερόβιας χώνευσης), δημοπρατήριο, κέντρο έρευνας και ανάπτυξης καθώς και εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου. Επιπλέον προέκυψε ότι τα βασικότερα κριτήρια που επηρεάζουν την απόφαση συνεργασίας των παραγωγών με το Εμπορευματικό Κέντρο Αγροτικών Προϊόντων είναι τέσσερα: ‘Εμπορία’, ‘Εκπαίδευση’, ‘Υποδομές Εφοδιαστικής’ και ‘Κόστος’.