Οι μεταλλαγές στη διάρθρωση των γειτονιών της Ακαδημίας Πλάτωνος ως εγγενή στοιχεία της κοινωνικής και οικονομικής αποστέρησης - Παπατριανταφύλλου, Ξένια (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Τα τελευταία χρόνια, έχουν απασχολήσει έντονα, πληθώρα ακαδημαϊκών και ερευνητών, τα φαινόμενα κοινωνικής και οικονομικής αποστέρησης που οδηγούν σε μετασχηματισμούς της διάρθρωσης του χώρου. Η εμπειρία που προέκυψε από την ενδελεχή μελέτη του ζητήματος αυτού, οδήγησε στην ανάπτυξη μιας σύνθετης προβληματικής για το πολύμορφο πλέγμα σχέσεων και αλληλεξαρτήσεων του χώρου κατά τον μετασχηματισμό του. Ειδικότερα, πρόσφορο πεδίο για τη μελέτη αυτού του πλέγματος αποτελεί η διερεύνηση των χωροκοινωνικών μετασχηματισμών των αστικών τοπίων που διαμορφώθηκαν μέσα από τις αλλαγές που επέφερε η Βιομηχανική Επανάσταση.