Προσκήνιο:ένα ψηφιακό κοινό: Aλγοριθμικός σχεδιασμός ελαφριάς κατασκευής για πολυχώρο-κοινωνικό πυκνωτή τοπικής κλίμακας - Βασακάκης, Δημήτρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Σκοπός αυτής της διπλωματικής είναι η δημιουργία ενός αστικού και ταυτόχρονα ψηφιακού κοινού. Χωροθετείται σε αστικά κενά του αθηναϊκού κέντρου και λειτουργεί ως πολυχώρος κοινωνικός πυκνωτής γειτονιάς. Αποτελεί μια ελαφριά εφελκυώμενη μεταλλική κατασκευή που σχεδιάζεται παραμετρικά μέσω συρραφής κώδικα ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες τόσο των διαφορετικών χρηστών της όσο και των διαφορετικών περιοχών τοποθέτησης. Ο χρήστης εισάγει τον αριθμό, το μέγεθος και τη θέση των χώρων που επιθυμεί παράγοντας έτσι το οργανόγραμμα της κάτοψης. Στη συνέχεια ορίζει τον αριθμό, την τοποθεσία, τα ύψη των στήλων, εισόδων,ημιυπαίθριων και ανοιγμάτων. Σύμφωνα με αυτά η κάτοψη καμπυλώνει καθ' ύψος μέσω ημιτονοειδών συναρτήσεων για να τους δώσει τις γενέτειρες του μεταλλικού σκελετού. Μέσω ενός προσομοιωτή φυσικής (kangaroo physics) που μιμείται τα πειράματα του Frei Otto για την ελάχιστη επιφάνεια, προκύπτουν οι επιφάνειες της τέντας. Σε αυτές δημιουργούνται οπές για βέλτιστο κλίμα-φωτισμό μέσω μιας εξελικτικής μηχανής (ocopus-geco-ecotect) με στόχο την ελαχιστοποίηση της ακτινοβολίας το καλοκαίρι και τη μεγιστοποίηση το χειμώνα.Γίνεται στατική επίλυση των παραμορφώσεων καθώς και προσομοίωση σε καταπόνηση από αέρα και χιόνι. Ο υπολογισμός των εφελκυστικών δυνάμεων οδηγεί στην επιλογή από λίστα πρότυπων διατομών.Όλα τα οικοδομικά στοιχεία (πατρόν για τα πανιά,κατακερματισμένος σκελετός, λάμες σύνδεσης, ντίζες,κεφαλές ντιζών, θεμέλια, καλώδια αντιστήριξης, κτλ) υπολογίζονται και αποτυπώνονται στο πλήρες 3d μοντέλο.Στην συνέχεια αριθμούνται, ταξινομούνται καθώς "ξεδιπλώνονται" στο χώρο και προβάλονται στο επίπεδο. 'Ετσι έχουμε όλα τα σχέδια σε 2d έτοιμα για το εργοστάσιο. Ανεξάρτητη κατασκευή αποτελεί ο πυρήνας λειτουργιών της τέντας. Είναι μετακινούμενα, παραμετρικώς σχεδιασμένα έπιπλα που μπορούν και δημιουργούν ένα κλειστό σχήμα για δυσκολία παραβίασης κάθως και να "ανοίγουν" για να διαχέονται στο χώρο δημιουργώντας πληθώρα φιαφορετικών λειτουργικών καταστάσεων. Τα έπιπλα με τη σειρά τους αποδομούνται στα τμήματα που τα αποτελούν, μεταφέρονται στο οριζόντιο επίπεδο,οργανόνονται, αριθμούνται, στοιχίζονται έτοιμα για το cnc cutter.