Mελέτη θερμομηχανικής συμπεριφοράς ινώδων σύνθετων υλικών με βάση βιοδιασπώμενα πολυμερή και φυσικές ίνες. - Βλάχος, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2016)
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα δείχνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την έρευνα και ανάπτυξη των βιοδιασπώμενων πολυμερικών υλικών και στη συνέχεια για τη χρήση τους σε διάφορες εφαρμογές. Τα σύνθετα υλικά πολυμερικής μήτρας αποτελούνται από ένα πολυμερές ως μήτρα και ίνες ή κόκκους ως μέσο ενίσχυσης. Εξάλλου, τα σύνθετα υλικά είναι αρκετά διαδεδομένα και χρησιμοποιούνται από όλους τους κλάδους της επιστήμης, όπως οργανική χημεία, μοριακή βιολογία, βιοϊατρική και επιστήμη των υλικών. Από την άλλη τα βιοδιασπώμενα πολυμερή, εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, αποτελούν μια πιθανή λύση στη μόλυνση του περιβάλλοντος, στις κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν και στο πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων που δημιουργήθηκε από τα παραδοσιακά πλαστικά, καθώς και στο πρόβλημα της εξάρτησης από το πετρέλαιο. Απώτερος μελλοντικός στόχος των ερευνών, είναι η βελτίωση της αντοχής των εν λόγω υλικών και η μείωση του κόστους παραγωγής τους, γεγονός που θα τα καταστήσει ανταγωνιστικότερα έναντι των ήδη υπαρχόντων πετροχημικών πλαστικών. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η πειραματική μελέτη της μηχανικής συμπεριφοράς των βιοδιασπώμενων υλικών με μέσο ενίσχυσης ινώδη υλικά. Τα πολυμερικά υλικά που μελετήθηκαν ήταν το PLA (πολυγαλακτικό οξύ), το Bionolle και το Ecovio, ενώ το μέσο ενίσχυσης που επιλέχθηκε ήταν οι ίνες λιναριού (flax). Αρχικά γίνεται βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με τις κυριότερες εφαρμογές των βιοδιασπώμενων πολυμερών, τα διάφορα χρησιμοποιούμενα πολυμερικά υλικά, τα μέσα ενίσχυσης καθώς και τις τεχνικές μέτρησης των μηχανικών τους ιδιοτήτων. Στο πειραματικό μέρος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και ο σχολιασμός των μετρήσεων που διεξήχθησαν. Οι χρησιμοποιούμενες μέθοδοι ήταν δοκιμή εφελκυσμού, κάμψης και DMA (Δυναμική Μηχανική Ανάλυση) από τις οποίες προέκυψαν και τα αντίστοιχα διαγράμματα και πειραματικά δεδομένα για τα υπό μελέτη βιοδιασπώμενα πολυμερικά σύνθετα υλικά.