Σχεδιάζοντας στο τετράγωνο - Παπαγεωργίου-Κούτουλα, Ελισάβετ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Η εργασία μας επικεντρώνεται στον επαναπροσδιορισμό ενός οικοδομικού τετραγώνου στην περιοχή του Γκύζη μέσω μιας συνθετικής ιδέας που υλοποιείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο, είναι η ενοποίηση του ακαλύπτου και το δεύτερο η επανάχρηση τριών εγκαλελειμμένων κτιρίων του οικοδομικού τετραγώνου με κοινωνικές και συλλογικές χρήσεις. Επιλέξαμε το Γκύζη λόγω της στρατηγικής του θέσης, το έντονο ανάγλυφο που παράγει ενδιαφέρουσες θεάσεις, το πράσινο και την συνύπαρξη παλιών και νέων κτιρίων που παράγουν μια ενδιαφέρουσα τομή. Αφορμή της έρευνας μας υπήρξε το λανθάνον κτιριακό δυναμικό της Αθήνας το οποίο γερνάει και παραμένει αναξοιοποίητο. Έτσι, μελετήσαμε τον τύπο της πολυκατοικίας εντοπίζοντας τα βασικά του προβλήματα όπως οι δυσλειτουργικοί χώροι κατοίκησης, η έλλειψη μεταβατικών χώρων από το δημόσιο στο ιδιωτικό, η έλλειψη επαρκών χώρων εκτόνωσης και ο διασπασμένος ακάλυπτος με αδυναμία πρόσβασης από όλους τους κατοίκους, επιλέγοντας συνθετικά να επιλύσουμε τα προβλήματα αυτά στην κλίμακα του οικοδομικού τετραγώνου. Στόχοι μας υπήρξαν η διατήρηση της υπάρχουσας κοινωνικής συνοχής με ήπιες επεμβάσεις που αφορούν τους ίδιους τους κατοίκους βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους καθώς και την εικόνα της πόλης. Τέλος επιδιώξαμε όλες οι επεμβάσεις μας να διέπονται από τις αρχές μίας βιώσιμης και πράσινης αρχιτεκτονικής.