Στέκι θεάτρου σε πρώην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Ιωνίας - Λουκίδη - Ανδρέου, Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Η διπλωματική εργασία αφορά στην περιοχή της Ελευθερούπολης της Νέας Ιωνίας Αττικής. Σε αυτήν εντοπίζεται ένας ικανός όγκος βιομηχανικών κελυφών, σε αχρηστία στην πλειοψηφία τους, στα οποία ουσιαστικά δεν υπάρχει ζωή. Σε συνδυασμό με την αλλαγή κλίμακας των κτηρίων στη βιομηχανική ζώνη, είναι φανερό ότι πρόκειται για μια περιοχή διαφοροποιημένη από τις κατοικίες που την περιβάλλουν και αποτελεί πρόκληση ο τρόπος χειρισμού της. Στην κατεύθυνση αυτή αναζητείται η ιστορία της Ελευθερούπολης, οι συνθήκες διαμόρφωσης της βιομηχανικής της κληρονομίας, προκειμένου να βρεθούν τα εργαλεία για την ανάγνωση της περιοχής και των κτισμάτων. Έτσι οδηγούμαστε στην κλωστοϋφαντουργία και τους πρόσφυγες του ’22. Είναι καθαρό ότι για τη βιομηχανική περιοχή χρειάζεται ένα συνολικό πλάνο παρέμβασης, ωστόσο η παρούσα εργασία δε μπορεί παρά να αρκεστεί σε ορισμένες γενικές κατευθύνσεις σε αυτό το επίπεδο. Σε δεύτερη φάση, λοιπόν, επιλέγεται ένα συγκρότημα προς αποκατάσταση και νέα χρήση. Αποτυπώνεται και αναλύεται το κτηριακό απόθεμα, εντοπίζονται οι φάσεις κατασκευής, η παθολογία και οι πιθανές δυνατότητες των κτηρίων. Επιλέγεται η χρήση του θεάτρου φιλοδοξώντας να αποτελεί πρόταση για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και να δώσει ξανά ζωή στη γειτονιά. Τέλος, διαμορφώνεται η τελική πρόταση και επιλύονται τα βασικά κατασκευαστικά ζητήματα.