Τοπιακές παρεμβάσεις στο Δέλτα του Έβρου - Νικολαΐδου, Σοφία-Χρυσούλα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα του Έβρου σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης. Το Ε.Π.Δ.Ε. εξελίσσεται συνεχώς γεωμορφολογικά, δεν έχει ενιαίο χαρακτήρα σε όλη την έκτασή του αλλά αντίθετα μεταβάλλεται από περιοχή σε περιοχή αλλά και ανάλογα με την εποχή. Αποτελεί προστατευόμενη περιοχή με πλούσια χλωρίδα και πανίδα ενώ φιλοξενεί τα 316 είδη πουλιών από τα 425 που απαντώνται συνολικά στην Ελλάδα. Στην περιοχή παρατηρείται μια σειρά από παθογένειες οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο το οικοσύστημα και σχετίζονται τόσο με την απουσία σχεδιασμού όσο με παράνομες ανθρώπινες δραστηριότητες. Στόχος της παρέμβασης είναι η μετατροπή του Δέλτα του Έβρου σε ενεργό δίκτυο πολιτισμού και εκπαίδευσης συμβάλλοντας στην προστασία και ανάπτυξη της περιοχής και ιδιαίτερα στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής παιδείας και του τουρισμού. Μέσω της πρότασης, επιδιώκεται ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και το τοπίο, εισάγοντας τον επισκέπτη σε μια πιο άμεση και δυναμική περιήγηση.