Δημοτικό Ωδείο – Πολυχώρος Μουσικών Δραστηριοτήτων στα Μέγαρα - Παπαθανασίου, Αργυρώ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Αφορμή για την παρούσα διπλωματική εργασία αποτέλεσε η μουσική και η προσέγγιση για την αρχιτεκτονική της μουσικής, σε έναν τόπο οικείο. Στα Μέγαρα Δυτικής Αττικής, πόλη 37.000 κατοίκων λειτουργεί το «Βυζάντιο Ωδείο Μεγάρων», δημοτικό ωδείο της πόλης, από το 2011. Στεγάζεται σε κτίριο κατασκευής του ’90, κτίριο που δεν κατασκευάστηκε με τις απαραίτητες προδιαγραφές για εκπαιδευτική χρήση και δεν διαθέτει επάρκεια χώρου και την απαιτούμενη ασφάλεια για τη λειτουργία του ως ωδείο. Το κτίριο που στεγάζει το δημοτικό «Βυζάντιο Ωδείο Μεγάρων» βρίσκεται σε κομβικό σημείο στην πόλη: κοντά στην είσοδο της πόλης από την παλαιά εθνική οδό Αθηνών -Κορίνθου, γειτνιάζει με 6 σχολεία και ένα πάρκο στο οποίο πραγματοποιούνται πολιτιστικά δρώμενα και το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται διαθέτει άπλετο ελεύθερο υπαίθριο χώρο προς διαμόρφωση. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας που στρέφεται προς μια πολυσύνθετη μορφή διαπαιδαγώγησης και δεν περιορίζεται στο μονοδιάστατο σχολικό πρότυπο αποκλειστικής διαμόρφωσης πρακτικού γνωσιολογικού υποβάθρου, και με δεδομένη την πλήρη απουσία οργανωμένων χώρων μουσικής εκπαίδευσης στην πόλη των Μεγάρων, προτείνεται η κατασκευή Δημοτικού Ωδείου - Πολυχώρου Μουσικών Δραστηριοτήτων στη θέση του «Βυζαντίου Ωδείου Μεγάρων», για να λειτουργήσει ως ένα πολιτιστικό τοπόσημο της πόλης, ως δημοτικό κέντρο μουσικής παιδείας. Υποθέτοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα απομάκρυνσης του συγκεκριμένου υπάρχοντος κτιρίου και αντικατάστασης του με ένα νέο κτιριακό συγκρότημα με τους απαραίτητους χώρους και την απαιτούμενη ασφάλεια, προτείνεται η λύση της παρούσας διπλωματικής εργασίας.