Μελέτη της διάβρωσης οπλισμού κονιαμάτων με πρόσθετα προϊόντα νανοτεχνολογίας - Καλμπένης, Σωκράτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η εξέταση της διάβρωσης οπλισμού σε δοκίμια κονιάματος που περιέχει προϊόντα νανοτεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα νανοσωλήνες άνθρακα (CNTs). Στην παρούσα εργασία θα εξετασθούν δύο περιεκτικότητες νανοσωλήνων άνθρακα. Η ανάγκη διεξαγωγής της εργασίας αυτής προκύπτει από το γεγονός ότι η προσθήκη νανοσωλήνων άνθρακα σε κονίαμα ή σκυρόδεμα προβλέπεται ότι θα προκαλέσει: • Αύξηση αντοχής ( θλιπτική αλλά και της εφελκυστικής ) και μείωση του πορώδους που λογικά θα βοηθήσει στην μείωση της διάβρωσης των οπλισμών. • Η επαφή χάλυβα με άνθρακα οδηγεί σε γαλβανικό στοιχείο με αποτέλεσμα την διάβρωση του χάλυβα. Επομένως ποια από τις δύο δράσεις θα καθορίσει την διάβρωση του οπλισμού είναι ένα ερώτημα. Προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα αυτό κατασκευάσθηκαν δοκίμια κονιάματος χωρίς πρόσθετα και δοκίμια με πρόσθετο νανοσωλήνες άνθρακα σε δύο συγκεντρώσεις. Τα δοκίμια αυτά τοποθετήθηκαν σε διάλυμα 3,5% NaCl ( μερική εμβάπτιση ) προκειμένου να επέλθει διάβρωση των οπλισμών. Η εξέταση της διάβρωσης των οπλισμών έγινε με τις ακόλουθες μεθόδους. • Διναμικό ημιστοιχείου χάλυβα. • Γραμμική πόλωση. • Απώλεια μάζας. Οι μετρήσεις και τα αποτελέσματα της επεξεργασίας τους, κατέδειξαν ότι: 1. Η προσθήκη CNTs σε ποσοστό 0,1% παρέχει προστασία στον οπλισμό. 2. Η προσθήκη CNTs σε ποσοστό 0,5% αυξάνει την διάβρωση του οπλισμού.