Ανίχνευση τοπικών χαρακτηριστικών για ανάκτηση οπτικής πληροφορίας - Βαρυτιμίδης, Χρήστος (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2016)
Η ανάλυση εικόνων και βίντεο βασίζεται στην ανάπτυξη τεχνικών που εξάγουν οπτικά χαρακτηριστικά και δημιουργούν ενδιάμεσες αναπαραστάσεις, για την επίλυση της ανίχνευσης και αναγνώρισης αντικειμένων, της αναζήτησης και ανάκτησης εικόνων και άλλων σύνθετων προβλημάτων. Η εξαγωγή τοπικών χαρακτηριστικών για τον εντοπισμό περιοχών ενδιαφέροντος σε στατικές εικόνες και χωρο-χρονικών σημείων ενδιαφέροντος σε ακολουθίες εικόνων (βίντεο), καθώς και η περιγραφή με τοπικούς ή καθολικούς περιγραφείς, δημιουργούν συμπαγείς αναπαραστάσεις της οπτικής πληροφορίας και χρησιμοποιούνται σήμερα ευρύτατα στην περιοχή της όρασης υπολογιστών. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν προταθεί πολλοί αλγόριθμοι εξαγωγής τοπικών χαρακτηριστικών, το πεδίο έρευνας είναι ανοιχτό στην ανάπτυξη και χρησιμοποίηση νέων μεθόδων που μπορούν να παράγουν αποτελεσματικές αναπαραστάσεις και καλύτερες αποδόσεις. Επίσης, η ραγδαία ανάπτυξη και οι πολύ καλές αποδόσεις βαθιών αρχιτεκτονικών νευρωνικών δικτύων τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε ακόμη πιο αποδοτικές εφαρμογές των περιγραφέων σε εικόνες και βίντεο.