Αντιμετώπιση δικτυακών επιθέσεων σε ευφυή προγραμματιζόμενα δίκτυα - Μάρκου, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2016)
Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την διακίνηση μεγάλου όγκου πληροφορίας η ανάλυση αυτής και η σωστή κατηγοριοποίησή της αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα και βασικό κριτήριο στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Παρά ταύτα το σωστό φιλτράρισμα και ο διαχωρισμός της πληροφορίας σε καλόβουλη και κακόβουλη δεν γίνεται τόσο αποτελεσματικά από τα ήδη υπάρχοντα δίκτυα. Άρα η ανάπτυξη δικτύων τα οποία θα παρουσιάζουν μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας και προσαρμοστικότητας είναι απαραίτητη ώστε να υπάρχει σωστή ανταπόκριση στις επιταγές της νέας πραγματικότητας. Η ανάγκη αυτή οδήγησε στην γέννηση των Ευφυών δικτύων(Software Defined Networks aka SDN).Τα ευφυή δίκτυα είναι μια νέα πιο ευέλικτη κατηγορία δικτύων τα οποία ξεπερνούν τα προσχώματα που έθεταν τα μη προγραμματιζόμενα και στατικά υπάρχοντα δίκτυα. Συγκεκριμένα τα ευφυή δίκτυα προάγουν τον διαχωρισμό της διαχείρισης της πληροφορίας σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο που ονομάζεται πλατφόρμα δεδομένων έχει ως μοναδικό χαρακτηριστικό την διακίνηση και μόνο της πληροφορίας. Το δεύτερο επίπεδο που ονομάζεται πλατφόρμα ελέγχου είναι υπεύθυνο για το έλεγχο της πληροφορίας, των συσκευών και του δικτύου γενικότερα. Σκοπός αυτής της διπλωματικής είναι η εκμετάλλευση αυτής της καινούργιας αρχιτεκτονικής ώστε να αναλύσουμε την διακινούμενη πληροφορία, να την φιλτράρουμε, να την διαχωρίσουμε σε καλόβουλη και κακόβουλη και εν κατακλείδι να αποκόψουμε την μεταφορά της επιβλαβούς για το σύστημα πληροφορίας. Αυτό θα το πετύχουμε μέσω του προγραμματισμού της πλατφόρμας ελέγχου ώστε να μπορούμε ουσιαστικά διαμέσου ενός προγράμματος (Snort) να φιλτράρουμε όλη την διακινουμένη πληροφορία, να διαχωρίζουμε την επιβλαβή πληροφορία και τελικά να την αποκόπτουμε διατηρώντας το σύστημα μας ασφαλές.