Ανάπτυξη επιχειρηματικών σεναρίων για τον προγραμματισμό παραγωγής με χρήση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος Microsoft Dynamics NAV 2016 - Ζαχαριάς, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την ανάπτυξη επιχειρηματικών σεναρίων στην παραγωγική διαδικασία ενός συστήματος διακριτής παραγωγής. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιήθηκε το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (Enterprise Resource Planning System – ERP System) Microsoft Dynamics NAV 2016. Κεντρικό ζήτημα είναι η μελέτη του πληροφοριακού συστήματος και η κριτική αυτού μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένων σεναρίων. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας, γίνεται μία εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ERP συστημάτων. Παρουσιάζεται μία σύντομη ιστορική αναδρομή, τα οφέλη των συστημάτων αυτών καθώς και οι σχέσεις τους με την ελληνική πραγματικότητα. Επιπροσθέτως, γίνεται αναφορά στο στην οικογένεια των προϊόντων της Microsoft Dynamics και ειδικότερα στο πληροφοριακό σύστημα Microsoft Dynamics NAV 2016. Συγκεκριμένα, περιγράφεται η παρουσία αυτού στην ελληνική αγορά καθώς και οι βασικές ενότητες του. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αναλύεται η έννοια της παραγωγής και των διάφορων τύπων παραγωγικών συστημάτων. Στη συνέχεια, εισάγεται η έννοια του προγραμματισμού της παραγωγής καθώς και των διάφορων μεθόδων προγραμματισμού παραγωγής που υπάρχουν. Επίσης, αναφέρονται τα είδη των επιχειρησιακών δεδομένων και τέλος επισημαίνονται τα βασικά δεδομένα (input) που θα εισαχθούν και τα βασικά αποτελέσματα (output) που θα εξαχθούν στη συνέχεια της εργασίας. Στο τρίτο κεφάλαιο, γίνεται η καταχώρηση των τεχνικών προδιαγραφών στο Microsoft Dynamics NAV 2016. Αναλυτικότερα, δημιουργούνται τα βασικά αρχεία των ειδών, τα στοιχεία των τεχνικών προδιαγραφών, τα στοιχεία των κέντρων εργασίας, των ημερολόγιων παραγωγής, των φασεολογίων και των αποθηκευτικών μονάδων. Στο τέταρτο κεφάλαιο της παρούσας διπλωματικής πραγματοποιείται η μελέτη των περιπτώσεων μέσα από το τρέξιμο διάφορων σεναρίων. Έπειτα, με βάση ορισμένες εντολές παραγωγής δημιουργείται απόθεμα και εν συνεχεία γίνεται ανάλωση αποθέματος. Τέλος, στο τελευταίο κεφάλαιο της διπλωματικής γίνεται κριτική στο Microsoft Dynamics NAV 2016 βασιζόμενοι στα παραπάνω σενάρια και σύγκριση αυτού με το πληροφοριακό σύστημα SAP.