Ενεργοποίηση και επανένταξη της Δυτικής Τάφρου των Χανίων στους μηχανισμούς της πόλης - Μαυριγιαννάκη, Δέσποινα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Οι ενετικές οχυρώσεις των Χανίων αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του αστικού ιστού και αναμφισβήτητα ένα πολύ ισχυρό όριο μεταξύ παλιάς και νέας πόλης. Στη συνείδηση των κατοίκων όμως, δεν κατέχουν σημαντικό ρόλο, γεγονός που φαίνεται από την πλήρη απαξίωση, την εγκατάλειψη, τους κενούς ανενεργούς χώρους της τάφρου και την ανεξέλεγκτη δημιουργία χώρων στάθμευσης μέσα και γύρω της. Παράλληλα, οι προοπτικές για ανάδειξη και αξιοποίηση των τειχών παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Η παρούσα διπλωματική εστιάζει στο δυτικό τμήμα των οχυρώσεων, όπου στη σημερινή του μορφή χάνεται ανάμεσα στις δομημένες μονάδες της πόλης. Αποτελεί ως εκ τούτου ένα ανενεργό στοιχείο το οποίο διαχωρίζει τον ζωντανό οργανισμό της πόλης σε δύο μέρη, έναν ιστορικό εν δυνάμει πολιτιστικό πυρήνα. Για την ενεργοποίηση του πυρήνα αυτού καθώς και για την μείωση του χάσματος της παλιάς πόλης με την νέα ο σχεδιασμός εκπονείται σε δύο φάσεις, με γνώμονα την ισορροπία ανάμεσα στην ιστορικότητα του τοπίου και στην αστικότητα της πόλης.