Υποστήριξη διαδικασιών προετοιμασίας εργαλειομηχανών με τη βοήθεια επαυξημένης πραγματικότητας - Τζίμας, Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2016)
Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας διερευνώνται μέθοδοι δημιουργίας εφαρμογών που αξιοποιούν τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας στον κατασκευαστικό κλάδο. Το ζήτημα προσεγγίζεται με την αναλυτική παρουσίαση των σταδίων ανάπτυξης δυο εφαρμογών, που λειτουργούν υποστηρικτικά στη διαδικασία προετοιμασίας εργαλειομηχανών. Για την υπέρθεση των εικονικών μοντέλων σε κατάλληλα σημεία του φυσικού χώρου, χρησιμοποιήθηκε προκαθορισμένη εικόνα ως στόχος προς αναγνώριση και παρακολούθηση, καθώς η θέση του αποτελεί το σημείο αναφοράς / διασύνδεσης εικονικού και πραγματικού περιβάλλοντος. Ο καθορισμός της αναγνώρισης της εικόνας εκτελέστηκε με χρήση του λογισμικού Vuforia SDK ενώ η ανάπτυξη των εφαρμογών έγινε στο περιβάλλον του λογισμικού Unity3d. Η γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της συμπεριφοράς των τρισδιάστατων αντικειμένων είναι η C#. Ως συσκευή απεικόνισης χρησιμοποιείται οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή ενώ η εικόνα του φυσικού χώρου λαμβάνεται από συμβατική web κάμερα. Για την αύξηση της διάδρασης της εφαρμογής με το φυσικό περιβάλλον μελετήθηκε η χρήση πρόσθετων αισθητήρων χαμηλού κόστους. Για αυτό το σκοπό δημιουργήθηκαν διατάξεις που φέρουν τα απαραίτητα ηλεκτρονικά στοιχεία για την επεξεργασία του σήματος από τον αισθητήρα και το οδηγούν σε πλακέτα ArduinoUno. Η πλακέτα arduino μετατρέπει το σήμα του αισθητήρα σε ψηφιακή πληροφορία, η οποία τροφοδοτείται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω σειριακής θύρας για να εισαχθεί στην εφαρμογή και να αξιοποιηθεί από αυτήν.