Βέλτιστος σχεδιασμός δικτύου τροφοδοτικών λεωφορείων σε σύστημα μετρό - Χαρίσης, Αναστάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης, 2016)
Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό δικτύου τροφοδοτικών λεωφορείων με στόχο την αποτελεσματική μεταφορά επιβατών σε πολλαπλούς σταθμούς μετρό. Η υπηρεσία σχεδιάστηκε με βάση τα συστήματα «Ανταποκρινόμενης στη ζήτηση μεταφοράς», έτσι χρησιμοποιήθηκε μια υπηρεσία μεταφοράς από λεωφορεία με ομοιογενή στόλο ώστε να ικανοποιήσει τις καθημερινές απαιτήσεις μετακίνησης. Το πρότυπο που δημιουργείται λαμβάνει τη μορφή ενός προβλήματος δρομολόγησης οχημάτων από πολλαπλές προελεύσεις σε πολλαπλούς προορισμούς με περιορισμούς στη χωρητικότητα. Για την επίλυση του προβλήματος εφαρμόζεται ένας γενετικός αλγόριθμος μέσω του οποίου παράγονται διαδρομές που ικανοποιούν τη ζήτηση προς όλους τους σταθμούς μετρό. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο αλγόριθμος παράγει λογικά αποτελέσματα σε μικρούς υπολογιστικούς χρόνους, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία διαδρομών ανάλογα με τη ζήτηση, όπως υπαγορεύεται από καθημερινά πρότυπα.