Μοντελοποίηση της διάχυσης χλωριόντων σε ινοπλισμένο σκυρόδεμα - Κορόζης, Ηλίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος, 2015)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η πειραματική διερεύνηση και η μοντελοποίηση της διείσδυσης των χλωριόντων στο ινοπλισμένο σκυρόδεμα. Εξετάστηκαν τρεις συνθέσεις ινοπλισμένου σκυροδέματος διαφορετικού τύπου ινών, μία σύνθεση με χαλύβδινες ίνες και δύο συνθέσεις με συνθετικές ίνες τύπου Concrix και SikaFiber αντίστοιχα. Ακόμη, εξετάστηκαν δύο διαφορετικά ποσοστά προσθήκης ινών για κάθε σύνθεση, 0.5 % και 1 % κ.ο σκυροδέματος. Επίσης, εξετάστηκε μία σύνθεση συμβατικού σκυροδέματος καθώς και μία σύνθεση με προσθήκη μετακαολίνη σε ποσοστό 10% αντικατάστασης του τσιμέντου. Συγκεκριμένα, διερευνήθηκε η διείσδυση των χλωριόντων σύμφωνα με τα πρότυπα ΝordTest Build 492 και 443 με σκοπό τον υπολογισμό της αντίστασης στη διείσδυση χλωριόντων, καθώς και το ανοικτό πορώδες (OP). Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε προσομοίωση με το λογισμικό πεπερασμένων στοιχείων Comsol Multiphysics 4.4 των φαινομένων της διάχυσης των χλωριόντων και της επιταχυνόμενης διείσδυσης των χλωριόντων με την εφαρμογή διαφοράς ηλεκτρικού δυναμικού, με σκοπό τη συσχέτιση μεταξύ των πειραματικών και των αναλυτικών αποτελεσμάτων αλλά και τη συσχέτιση των τιμών των διαφορετικών συντελεστών διείσδυσης των δύο πειραμάτων. Σύμφωνα με τα πειραματικά αποτελέσματα, δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική μεταβολή του πορώδους ως προς το αμιγές σκυρόδεμα. Ακόμη, η δοκιμή διάχυσης σύμφωνα με το πρότυπο ΝΤ Build 443 έδειξε μείωση της διείσδυσης με την προσθήκη μετακαολίνη και την προσθήκη χαλύβδινων ινών ενώ η προσθήκη συνθετικών ινών επηρέασε τη διείσδυση θετικά κατά περίπτωση ανάλογα με το ποσοστό των ινών. Παρατηρήθηκε αρκετά καλή συμφωνία μεταξύ αναλυτικών και πειραματικών αποτελεσμάτων, όσον αφορά στις συγκεντρώσεις των χλωριόντων σε διάφορα βάθη. Ειδικότερα, στη δοκιμή διάχυσης υπήρξε αρκετά καλή σύγκλιση, ενώ στη δοκιμή επιταχυνόμενης διείσδυσης, η σύγκλιση επιτεύχθηκε μετά την υιοθέτηση διαφορετικών από τους πειραματικούς, συντελεστών διείσδυσης.