Απόκριση άμμου και μειγμάτων άμμου-ιλύος σε τριαξονική θλίψη και στρεπτική διάτμηση υπό μονοτονική φόρτιση - Κοκαράκη, Νικολέτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Γεωτεχνικής. Εργαστήριο Εδαφομηχανικής, 2016)
Ενώ η συμπεριφορά των καθαρών άμμων υπό τριαξονική θλίψη και μονοτονική φόρτιση έχει μελετηθεί εκτενώς, εντούτοις η αντίστοιχη συμπεριφορά των μειγμάτων άμμου-ιλύος δεν είναι σαφής, παρά το πλήθος των διεξαχθεισών ερευνών. Επιπλέον, η μελέτη της συμπεριφοράς τους παρουσιάζει έντονο πρακτικό ενδιαφέρον διότι ιλυώδεις άμμοι απαντώνται συχνότερα στο πεδίο. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση και ο προσδιορισμός της επίδρασης μη-πλαστικών λεπτόκοκκων στη συμπεριφορά αμμώδων εδαφών αλλά και η συστηματική μελέτη των παραμέτρων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των εδαφών αυτών, όπως η ενεργός τάση και η πυκνότητα, μέσω των διαφόρων παραμέτρων έκφρασης της (δείκτης πόρων, ισοδύναμος δείκτης πόρων, δείκτης πόρων σκελετού της άμμου ή των λεπτόκοκκων, σχετική πυκνότητα). Η παρούσα διπλωματική εργασία απαρτίζεται από δύο μέρη: Το πρώτο, ή αλλιώς Θεωρητικό Μέρος, όπου αναλύεται το επιστημονικό υπόβαθρο που απαιτείται για την κατανόηση της αντίστασης σε ρευστοποίηση των εδαφών και των παραγόντων που την επηρεάζουν ενώ το δεύτερο, ή αλλιώς Πειραματικό Μέρος, που περιλαμβάνει τη συλλογή, επεξεργασία και εξαγωγή συμπερασμάτων από πλήθος τριαξονικών καθώς και μονοτονικών πειραμάτων στρεπτικής διάτμησης που διεξήχθηκαν στο Εργαστήριο Εδαφομηχανικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις τυπικές μορφές συμπεριφοράς του εδαφικού δοκιμίου ανάλογα με τη μικροδομή του. Ακόμα αναφέρονται ορισμένοι κύριοι παράγοντες οι οποίοι επιδρούν στην συμπεριφορά της καθαρής άμμου και μειγμάτων άμμου-ιλύος και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά των δοκιμίων. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες τους. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται οι κοκκομετρικές καμπύλες της άμμου M31 και της ιλύος D6 και οι μέγιστοι και ελάχιστοι δείκτες πόρων άμμου και μειγμάτων άμμου-ιλύος.