Αλγόριθμοι πληροφοριών χρονοδιαγράμματος & διερεύνηση υλοποίησής τους για τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) - Ηλιάδης, Πέτρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2016)
Στην παρούσα Διπλωματική Εργασία μελετώνται οι αλγόριθμοι που επιλύουν τα προβλήματα πληροφοριών χρονοδιαγράμματος του τύπου: "Δοθέντος ενός σταθμού αναχώρησης και ενός σταθμού προορισμού καθώς και μιας ώρας αναχώρησης, βρείτε τη βέλτιστη διαδρομή.", ως ένα ενιαίο πρόβλημα συντομότερης διαδρομής σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο στατικό γράφο. Εξετάζουμε τόσο τις αποποιημένες, όσο και τις ρεαλιστικές εκδοχές του προβλήματος και μελετάμε τις δύο βασικές προσεγγίσεις επίλυσης: τη χρονικά-εξαρτώμενη και τη χρονικά-επεκτεινόμενη προσέγγιση. Παρουσιάζουμε πειραματικές μελέτες από την βιβλιογραφία που συγκρίνουν στην πράξη τα δύο μοντέλα. Τέλος, προχωράμε στην υλοποίηση των μοντέλων για το χρονοδιάγραμμα του Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.), ο οποίος αναζητά ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών μέσω διαδικτύου, το οποίο να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στα επερωτήματα των καταναλωτών σε αποδεκτό χρόνο.