Ανιχνεύοντας τον κύκλο της σταφίδας: ένα δίκτυο σταφιδοπαραγωγής στην πόλη του Πύργου - Μπούλιαρη, Φωτεινή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η αναζήτηση και προβολή της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης του Πύργου, που συνδέεται άρρηκτα με την πρωτογενή παραγωγή και ιδιαίτερα με την παραγωγή και εμπορία του προϊόντος της κορινθιακής σταφίδας. Επιδίωξή μου είναι αφενός, η επανασύνδεση των κατοίκων της πόλης με την εύφορη γη του τόπου και αφετέρου, η προσέλκυση επισκεπτών με περιεχόμενο το παραγωγικό παρελθόν της. Η πορεία της εργασίας περιλαμβάνει αρχικά την περιγραφή της γεωγραφικής θέσης και του χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής. Στη συνέχεια, την καταγραφή της ιστορικής εξέλιξης του Πύργου και πως αυτή επηρεάστηκε καθοριστικά από τις διακυμάνσεις της παραγωγής και εξαγωγής της σταφίδας. Έπειτα, αναλύεται και παρουσιάζεται η καθημερινότητα και τα χωρικά χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες της σύγχρονης πόλης. Με βάση αυτά, γίνεται μια συνολική πρόταση για την αναβάθμιση – πολεοδομική και κτιριακή- της εικόνας της πόλης με τη δημιουργία ενός δικτύου για την προβολή και σύνδεση των στοιχείων που φέρνουν στη μνήμη την παλιά της αίγλη. Τέλος, σε ένα κομμάτι αυτού του δικτύου που βρίσκεται στο περιαστικό περιβάλλον, στην είσοδο της πόλης, προτείνεται ένα ολοκληρωμένο παραγωγικό σύστημα που περιλαμβάνει όλες τις φάσεις από την καλλιέργεια μέχρι τη διάθεση του προϊόντος της σταφίδας.