Παραμετρική διερεύνηση κτιριακών κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα - Μώρου, Παναγιώτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιείται παραμετρική ανάλυση νέων και υφιστάμενων κατασκευών σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς σχεδιασμού. Διερευνάται η επίδραση διαφόρων παραμέτρων στις αναλύσεις κατά το σχεδιασμό, τη διαστασιολόγηση και την αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας τριών φορέων. Οι παραμετρικές αναλύσεις που έγιναν κατά το σχεδιασμό των φορέων, εξετάζουν την επίδραση στη διαστασιολόγηση που έχει η εφαρμογή διατάξεων διαφορετικών κανονισμών (EC2-EC8, ΕΚΩΣ2000-ΕΑΚ, ΒΔ'54), διαφορετικών μεθόδων ανάλυσης (δυναμική, στατική μέθοδος), αλλά και η μεταβολή της τιμής του συντελεστή συμπεριφοράς, της κατηγορίας πλαστιμότητας, της σεισμική ζώνη και των συντελεστών απομείωσης της δυσκαμψίας. Επίσης, διερευνάται η επίδραση ανασχεδιασμού των φορέων με τοιχώματα και μειωμένο πάχος πλακών. Αντίστοιχα, για τη διερεύνηση της επιρροής διαφόρων παραμέτρων στον προσδιορισμό της απόκρισης των φορέων, πραγματοποιήθηκαν ανελαστικές στατικές αναλύσεις, με βάση τις διατάξεις των ΚΑΝ.ΕΠΕ και EC8-3, με διαφορετική καθ' ύψος κατανομή σεισμικών φορτίων (ομοιόμορφη, τριγωνική, ιδιομορφική), μεταβάλλοντας το διαμήκη και εγκάρσιο οπλισμό, αλλά και αγνοώντας κάποιες παραμέτρους, όπως την τυχηματική εκκεντρότητα, τη συμμετοχή των τοιχοπληρώσεων, την περίσφιγξη, τα φαινόμενα 2ας τάξεως και το συνεργαζόμενο οπλισμό των πλακών. Τέλος, εξετάστηκε η επίδραση της μεταβλητότητας των υλικών στην αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας των φορέων, εφαρμόζοντας τη Rosenblueth's 2k+1 Point Estimate Method.