Διερεύνηση της αποδοτικότητας ομβροδεξαμενών στη νήσο Θήρα - Πρέκα, Μυρτώ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 2016)
Η σταδιακή μείωση και υποβάθμιση των αποθεμάτων γλυκού νερού στον πλανήτη και η αναγκαιότητα του για τη ζωή, οδηγεί την παγκόσμια κοινότητα στην ανεύρεση εναλλακτικών και βιώσιμων τρόπων παροχής νερού για ύδρευση, άρδευση και βιομηχανική χρήση. Η συλλογή, αποθήκευση και αξιοποίηση των όμβριων υδάτων, παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως πρακτική διαχείρισης υδάτων και έχει τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά οφέλη. Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας, εφαρμόστηκε ένα μοντέλο ημερήσιου υδατικού ισοζυγίου με σκοπό τη διερεύνηση της αποδοτικότητας ομβροδεξαμενών για αστική χρήση στη νήσο Θήρα. Εξετάστηκε η ποσότητα βρόχινου νερού που μπορεί να συλλεχθεί από διάφορες επιφάνειες συλλογής (στέγες οικιών), σε σχέση με την κατανάλωση νερού. Επίσης, παρουσιάζονται τα βασικά μέρη από τα οποία αποτελείται ένα σύστημα συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργασίας όμβριων υδάτων. Τα παραπάνω στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για τη διαστασιολόγηση, κοστολόγηση, και βελτιστοποίηση των μεγεθών που επηρεάζουν το σύστημα συλλογής ομβρίων, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη αποδοτικότητα χρήσης του. Τέλος, διερευνήθηκε το πιθανό χρηματικό όφελος, που μπορεί να προκύψει για το νοικοκυριό (τελικός καταναλωτής) από την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος.