Διερεύνηση της αποδοχής «έξυπνων» εφαρμογών στην αναζήτηση θέσης στάθμευσης σε αστικά δίκτυα - Αλπάς, Ματθαίος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2016)
Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της αποδοχής μιας έξυπνης εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα για την υποβοήθηση των οδηγών στην εύρεση θέσης στάθμευσης. Για τη συλλογή των απαραίτητων δεδομένων διεξήχθη έρευνα ερωτηματολογίων, που μοιράστηκαν διαδικτυακά αλλά και δια χειρός, σε οδηγούς κάθε ηλικίας και ανεξαρτήτως φύλου, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα ταξινομήθηκαν και στη συνέχεια επεξεργάστηκαν. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ερωτηματολογίων προέκυψε ότι μόνο το 6% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά στη χρήσης μιας τέτοιας έξυπνης εφαρμογής. Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε πρότυπο λογιστικής παλινδρόμησης με στόχο τη διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την αποδοχή χρήσης μιας «έξυπνης» εφαρμογής για στάθμευση. Οι κυριότεροι παράγοντες που αναδείχτηκαν σχετίζονται με τον τύπο στάθμευσης (στάθμευση στην οδό, δημόσιοι/ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης κλπ), τη δυνατότητα ο χρήστης να κάνει κράτηση της όποιας θέσης εντοπίζεται από την εφαρμογή, όπως και την ακρίβεια της τοποθεσίας της θέσης. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει κανείς στην αναζήτηση ελεύθερης θέσης στάθμευσης, τόσο πιο πρόθυμος είναι στο να χρησιμοποιήσει μια τέτοια εφαρμογή. Τέλος, η πιθανότητα ύπαρξης σίγουρης ελεύθερης θέσης στάθμευσης μπορεί να επηρεάσει και αυτή σημαντικά την αποδοχή της εφαρμογής.