Αυτόματη εκτίμηση του ποσοστού πράσινου ανά οικοδομικό τετράγωνο σε γεωχωρικά δεδομένα Google Earth - Δημοπούλου, Δάφνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2015)
Στην παρούσα εργασία βασική επιδίωξη αποτέλεσε η αξιοποίηση των ανοικτών και δωρεάν γεωχωρικών δεδομένων (τύπου Google Earth) για την εκτίμηση και τον υπολογισμό των επιπέδων πρασίνου ανά οικοδομικό τετράγωνο. Συγκεκριμένα επιμέρους στόχοι αποτέλεσαν : (i) η αυτόματη λήψη χαρτών και οπτικών δεδομένων από δεδομένα σε δωρεάν γεωχωρικές βάσεις (πχ Google Earth) (ii) η αυτόματη επεξεργασία χαρτών και εικόνων για την κατάτμηση και ταξινόμηση σε επίπεδο αστικού τετραγώνου (iii) η εκτίμηση του ποσοστού πρασίνου ανά οικοδομικό τετράγωνο (iv) η αξιολόγηση της αναπτυγμένης μεθοδολογίας με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια. Κίνητρο αποτέλεσε η αξιοποίηση των ανοιχτών και δωρεάν γεωχωρικών δεδομένων για την εκτίμηση διάφορων περιβαλλοντικών δεικτών ποιότητας και η αξιολόγηση μεθόδων κατάτμησης και ταξινόμήσης για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών ανάλυσης τηλεπισκοπικών δεδομένων. Για την ανάπτυξη των αλγορίθμων χρησιμοποιήθηκε γλώσσα προγραμματισμού Python 2.7, η οποία παρέχει έναν αρκετά μεγάλο όγκο εργαλείων στην κατεύθυνση ανάλυσης ψηφιακής εικόνας. Οι αλγόριθμοι που αναπτύχθηκαν αποτελούν τμήματα υλοποίησης της μεθοδολογίας που προτείνεται για την ανίχνευση πράσινων επιφανειών ενώ η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους πραγματοποιήθηκε απο συγκεκριμένο αλγόριθμο αξιολόγησης βάσει δεδομένων ελέγχου. Τέλος, όσον αφορά τα πειραματικά αποτελέσματα, επιλέχθηκαν περιοχές μελέτης, αστικοί χώροι απο τους οποίους ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ένα συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο για τον υπολογισμό της βλάστησης.