Βέλτιστη διαχείριση σταθμών διεσπαρμένης παραγωγής και αποθήκευσης σε δίκτυα διανομής - Μαλεβίτης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2016)
Η συνεχής βελτίωση των τεχνολογιών ΑΠΕ τις καθιστά βιώσιμες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να διεισδύουν συνεχώς στα δίκτυα διανομής. Η διείσδυση των μονάδων ΑΠΕ στα δίκτυα διανομής επιφέρει αλλαγές στην τοπολογία του δικτύου στο οποίο εγκαθιστώνται, καθώς τα μετατρέπει από παθητικά, όπου η ενέργεια κατευθύνεται μόνο προς μια κατεύθυνση, σε ενεργητικά. Οι μονάδες ΑΠΕ που συνδέονται στα δίκτυα διανομής αποτελούν την διεσπαρμένη παραγωγή. Στην παρούσα διπλωματική μελετήθηκαν διαφορετικά δίκτυα διανομής, όπως για παράδειγμα δίκτυα με διεσπαρμένη παραγωγή, ΣΑΤΥΦ και αποθηκευτικά μέσα. Με τη χρήση ενός προγράμματος βελτιστοποίησης στο οποίο εισήχθησαν η τοπολογία και οι ημερήσιες καμπύλες φόρτισης του δικτύου, προσπαθήσαμε να συμπεράνουμε ποιες είναι οι κατάλληλες ρυθμίσεις και ποιοι οι κατάλληλοι χειρισμοί ώστε το δίκτυο να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στη βέλτιστη κατάσταση. Ως βέλτιστη κατάσταση ορίζεται ένα μείγμα ελαχιστοποίησης των απωλειών του δικτύου, καλύτερου δυνατού προφίλ τάσης και ελαχιστοποίησης των χειρισμών στα μέσα ρύθμισης της τάσης. Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκαν η επίδραση της αποθήκευσης στα δίκτυα διανομής, η λειτουργία του ΣΑΤΥΦ και η διαχείριση των σταθμών διεσπαρμένης παραγωγής.