Μεθοδολογικό πλαίσιο χωροθετικής αξιολόγησης της προσβασιμότητας δημόσιων υπηρεσιών σε περιβάλλον GIS. Η περίπτωση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Περιστερίου Αττικής - Σιδέρης, Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η χωροθετική αξιολόγηση της προσβασιμότητας των δημόσιων υπηρεσιών μιας περιοχής σε συνδυασμό με ορισμένα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά, αλλά και με τη τιμή ζώνης. Η εφαρμογή αυτής της μελέτης πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Περιστερίου του νομού Αττικής, μέσω της δυνατότητας που προσφέρουν τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (Γ.Σ.Π.) και πιο συγκεκριμένα με τη χρήση του λογισμικού ArcGIS10. Στο πρώτο στάδιο έγινε η συλλογή όλων των δεδομένων που είναι απαραίτητα για την εξαγωγή του προφίλ της πληθυσμιακής κατάστασης, του δείκτη προσβασιμότητας και της τιμής ζώνης για τη περιοχή μελέτης μας. Έπειτα μέσω στατιστικών μεθόδων προέκυψαν αποτελέσματα όσον αφορά τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά του δήμου(ηλικία, επίπεδο εκπαίδευσης, τομέας απασχόλησης) ξεχωριστά αλλά και σε συνδυασμό(εξαγωγή τελικού προφίλ). Στο δεύτερο στάδιο μελετήθηκε η προσβασιμότητα των οικοδομικών τετραγώνων σε δημόσιες υπηρεσίες με δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η πρώτη υπολογίζει το πλήθος των υπηρεσιών σε ορισμένη ακτίνα γύρω από κάθε οικοδομικό τετράγωνο, ενώ η δεύτερη υπολογίζει την ελάχιστη απόσταση κάθε κατηγορίας υπηρεσιών από κάθε οικοδομικό τετράγωνο. Στο τελευταίο στάδιο έγιναν οι συνδυαστικές μελέτες προφίλ-προσβασιμότητας και προσβασιμότητας-τιμής ζώνης. Επίσης σε κάθε στάδιο έγινε οπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων μέσω πινάκων και χαρτών για την καλύτερη κατανόησή τους. Τέλος, εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα όσον αφορά τη προσβασιμότητα σε δημόσιες υπηρεσίες στις διάφορες περιοχές του δήμου, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταγενέστερα στο πολεοδομικό σχεδιασμό του δήμου. Λέξεις κλειδιά: προσβασιμότητα, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, τιμή ζώνης, δημόσιες υπηρεσίες, Περιστέρι