Μεθοδολογία προμελέτης πλοίων ξηρού φορτίου (Bulk Carriers) - Κάραλης, Βασίλης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μελέτης Πλοίου και Θαλάσσιων Μεταφορών. Εργαστήριο Θαλασσίων Μεταφορών, 2016)
Στο πρώτο μέρος της παρούσας διπλωματική εργασίας πραγματοποιείται στατιστική ανάλυση διαφόρων στοιχείων των πλοίων με σκοπό να βρεθεί πιθανή συσχέτιση αυτών και να αναπτυχθούν προσεγγιστικοί τύποι που χρησιμοποιούνται στην εκτίμηση των βασικών χαρακτηριστικών μιας νέας κατασκευής στο στάδιο της προμελέτης. Στο δεύτερο μέρος αναπτύχθηκε κώδικας στο Matlab R2014a ο οποίος πραγματοποιεί την προμελέτη (preliminary design) ενός πλοίου Bulk Carrier.