Η μεταλλική κατασκευή των κρουαζιερόπλοιων - Ιστορική αναδρομή, ιδιαιτερότητες, προβλήματα αντοχής, νέες εξελίξεις - Πεπονής, Εμμανουήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θαλάσσιων Κατασκευών, 2016)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση των ιδιαιτεροτήτων σχεδιασμού της μεταλλικής κατασκευής των κρουαζιερόπλοιων και η διερεύνηση των προβλημάτων αντοχής που προκύπτουν από αυτή. Η απουσία ενός εξειδικευμένου συγγράμματος για αυτά τα θέματα ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας ενός συγκεντρωτικού εργαλείου, το οποίο μέσα από τη σύνθεση της υπάρχουσας γνώσης, θα συνεισφέρει στην εξέλιξη της ναυπηγικής επιστήμης. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο στους φοιτητές αλλά και στους επαγγελματίες που ασχολούνται με τη ναυτιλία και ειδικότερα με αυτόν τον τύπο πλοίου. Με τη συγκέντρωση των πληροφοριών αναδείχθηκε το γεγονός ότι οι τροποποιήσεις των κανονισμών και οι μεταβολές των αναγκών της αγοράς επιδρούν άμεσα στη σχεδίαση των κρουαζιερόπλοιων. Τα πλοία κρουαζιέρας συνεχώς εξελίσσονται, αποκτούν όλο και περισσότερες ανέσεις και χαρακτηρίζονται από μια ιδιαίτερη και σύνθετη γεωμετρία. Αποτέλεσμα είναι η συμπεριφορά τους να γίνεται πολύπλοκη, η αξιολόγηση της αντοχής τους απαιτητική και η κατασκευαστική σχεδίαση να αποτελεί πρόκληση για τον ναυπηγό. Η τελευταία γίνεται ακόμη πιο αυστηρή στις μέρες μας, με τις πρωτοπόρες ιδέες και τις καινοτόμες διατάξεις προκειμένου τα κρουαζιερόπλοια να γίνονται πιο ανταγωνιστικά και ελκυστικά στους επιβάτες, αλλά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον.