Μελέτη του μηχανισμού ανοδικής ηλεκτροχημικής ανάπτυξης υδρόφοβων υμενιών αλάτων κορεσμένων λιπαρών οξέων - Αντωνόπουλος, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών (ΙΙΙ). Εργαστήριο Φυσικοχημείας, 2016)
Στην παρούσα εργασία, εξετάζεται η δυνατότητα ανάπτυξης υπερυδρόφοβων επικαλύψεων στην επιφάνεια μεταλλικών υποστρωμάτων με ηλεκτροχημικές μεθόδους και μελετώνται η δομή και οι ιδιότητες των επικαλύψεων αυτών. Η μέθοδος ανάπτυξης των επικαλύψεων συνίσταται σε ανοδική πόλωση υποστρωμάτων χαλκού σε υψηλές τιμές δυναμικού, της τάξης των 100 V, με χρήση ηλεκτρολυτικού διαλύματος τετραδεκανοϊκού οξέος συγκέντρωσης 0.1 M σε αιθανόλη. Η πόλωση πραγματοποιείται σε κελί δύο ηλεκτροδίων, ενώ εξετάζονται διαφορετικές διατάξεις για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας ανάπτυξης. Η δομή και οι ιδιότητες των επικαλύψεων μελετώνται με χρήση οπτικών και φασματοσκοπικών τεχνικών και συγκεκριμένα Οπτικής Μικροσκοπίας, Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας Σάρωσης (SEM}, Στοιχειακής Μικροανάλυσης με Διασπορά Ακτίνων Χ (EDX), Περίθλασης Ακτίνων Χ (XRD) και Φασματοσκοπίας Υπερύθρου Μετασχηματισμού Fourier (FTIR). Από τα αποτελέσματα της εφαρμογής των τεχνικών αυτών διαπιστώνεται ότι οι σχηματιζόμενες επικαλύψεις αποτελούν τετραδεκανοϊκά άλατα του δισθενούς χαλκού, παρουσιάζουν επιφανειακή δόμηση με μορφή λουλουδιών που αποτελείται από συνδυασμό μικρο- και νανο- χαρακτηριστικών, ενώ εμφανίζουν την ιδιότητα της υδροφοβικότητας.