Η γέννηση της ασυμμετρίας και η εξέλιξή της - Αντωνοπούλου, Ελεονώρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου, 2016)
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να εξετάσουμε το θέμα της ασυμμετρίας, το οποίο έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί τους μαθηματικούς κάθε εποχής. Ξεκινάμε με αναφορά στον Πυθαγόρα, του οποίου το όνομα συνδέεται συχνότερα με τα άρρητα μεγέθη και εν συνεχεία παρουσιάζουμε τα μαθηματικά που είχαν αναπτύξει οι Πυθαγόρειοι γενικότερα ,καθώς και τη φιλοσοφία που πρέσβευαν. Προχωρώντας, ερευνούμε βάσει αρχαίων αλλά και μεταγενέστερων πηγών σε ποιον ή και ποιους θα μπορούσαμε να αποδώσουμε την ανακάλυψη της ασυμμετρίας. Τίθενται ερωτήματα όπως ποια είναι η πηγή της (τετράγωνο ή πεντάγωνο), πότε μπορεί να χρονολογηθεί και ποιες συνέπειες την ακολούθησαν. Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθούμε να δώσουμε λογικές απαντήσεις που να προσεγγίζουν όσο γίνεται πιο καλά τις σχετικές πηγές μας. Στην τελευταία ενότητα αναπτύσσουμε την όποια σχέση φαίνεται να είχε ο Πλάτωνας με το θέμα της ασυμμετρίας, αφού προηγηθεί η σχέση του με τα μαθηματικά γενικότερα .Για τον σκοπό αυτό επιμένουμε ειδικότερα σε δύο έργα του Πλάτωνα: τον Θεαίτητο και τον Μένωνα. Έργα που μας δείχνουν σε συγκεκριμένα χωρία τους ότι ο Πλάτωνας γνώριζε περί της συγκεκριμένης ανακάλυψης και σχετίζουν με αυτήν ονόματα όπως οι μαθηματικοί Θεόδωρος και Θεαίτητος