Βελτίωση σχεδιασμού και συντήρησης γραμμής παραγωγής μηχανικής διαμόρφωσης χαρτιού - Σιάφας, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2015)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία αφορά τα αντικείμενο της βελτίωσης της παραγωγικότητας μέσα από την βελτίωση του σχεδιασμού και της συντήρησης μιας γραμμής παραγωγής μηχανικής διαμόρφωσης χαρτιού. Στο 1ο Κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στις έννοιες της παραγωγικότητας, αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας σε ένα παραγωγικό σύστημα. Γίνεται επίσης μια σύντομη εισαγωγή στη σημασία της συντήρησης μέσα στην παραγωγική διαδικασία. Στο 2ο Κεφάλαιο παρουσιάζονται οι διαδικασίες για την επίτευξη του βέλτιστου σχεδιασμού της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και μια περίληψη πάνω στο τρόπο σχεδιασμού των μηχανών. Στο 3ο Κεφάλαιο αναφέρονται οι τρόποι συντήρησης στη σύγχρονη βιομηχανία δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη συντήρηση με κέντρο την αξιοπιστία, το πρότυπο ΕΝ 15341 και την ολική παραγωγική συντήρηση. Στο 4ο Κεφάλαιο θα γίνει αναφορά των δεικτών που καθορίζουν την οικονομική βιωσιμότητα ενός συστήματος και της μεθοδολογίας ανάλυσης της επένδυσης, ώστε να οδηγήσει στον βέλτιστο σχεδιασμό και λειτουργία του συστήματος. Στο 5ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται η υπάρχουσα κατάσταση τα μελέτης περίπτωσης και παρατίθενται όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος. Στο 6ο Κεφάλαιο ακολουθεί η τεχνο-οικονομική ανάλυση της βελτιωμένης γραμμής παραγωγής καθώς και η ανάλυση ευαισθησίας ως προς τις κρίσιμές παραμέτρους του συστήματος. Τέλος στο 7ο Κεφάλαιο παρατίθενται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την παρούσα μεταπτυχιακή εργασία και δίνονται ορισμένες προστάσεις για περαιτέρω μελέτη.