Σχεδιασμός και σύνθεση νέων ενώσεων με πιθανή συνδυασμένη φωτοπροστατευτική και αντιοξειδωτική δράση - Μηλιαρονικολάκη, Μαριάνθη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I), 2016)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η σύνθεση νέων μορίων τα οποία θα συνδυάζουν φωτοπροστατευτική και αντιοξειδωτική δράση ώστε να προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία αλλά και από τις οξειδωτικές βλάβες στο DNA και τον καρκίνο του δέρματος. Τα μόρια που συντέθηκαν είναι εστέρες φαινολικών οξέων (pμεθοξυκινναμικό, καφφεϊκό, φερουλικό) και του ανθρανιλικού οξέος με τη διμεθοξυφαινυλαιθανόλη, ανάλογο της υδρόξυτυροσόλης, ένα φυσικό προϊόν με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.Τα οξέα επιλέχθηκαν με βάση την αναζήτηση στη σχετική βιβλιογραφία η οποία έδειξε ότι εστέρες των οξέων αυτών και του ανθρανιλικού οξέος κυκλοφορούν ως αντηλιακά σκευάσματα (ethylhexylmethoxycinnamate, menthyl anthranilate κ.α.). Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε in vitro μελέτη προσδιορισμού του δείκτη ηλιακής προστασίας-SPF στο φασματοφωτόμετρο SPF 290S Optometrics LLC.