Μελέτη ηλεκτρικών δικτύων πλωτών κατασκευών σε μόνιμη κατάσταση λειτουργίας με χρήση του PowerFactory - Πίτσιος, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ναυτικής Μηχανολογίας, 2016)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η παρουσίαση του λογισμικού πακέτου DIgSILENT PowerFactory και η διερεύνηση των δυνατοτήτων που παρέχει αναφορικά με τη μελέτη ροών φορτίου, τόσο σε απλά ηλεκτρικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε ηλεκτρικά δίκτυα πλοίων. Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στο πεδίο της εκκίνησης επαγωγικών κινητήρων με στόχο τη μελέτη της διαδικασίας αυτής σε δίκτυα πλοίων. Στην κατεύθυνση αυτή, η διπλωματική επιχειρεί αφενός να καταστήσει το PowerFactory πιο εύχρηστο και κατανοητό ακαδημαϊκά, καθότι είναι ένα σύνθετο υπολογιστικό πακέτο υψηλού επιπέδου, και αφετέρου να επιλύσει προβλήματα που σχετίζονται με τη μοντελοποίηση ηλεκτρικών δικτύων πλοίων και την μελέτη ροής φορτίου στην πλατφόρμα του εν λόγω προγράμματος. Αρχικά, πραγματοποιείται μία εισαγωγή στα βασικά χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες του προγράμματος. Στη συνέχεια, εκτίθενται οι απαραίτητες αναφορές στη θεωρία των ροών φορτίου σε ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την κατανόηση της μεθοδολογίας που εφαρμόζεται και στο λογισμικό του PowerFactory. Κατόπιν, παρουσιάζεται αναλυτικά ο τρόπος μοντελοποίησης και υπολογισμού ροών φορτίου απλοποιημένων ηλεκτρικών δικτύων με έμφαση στα δίκτυα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας φοιτητής στα αντίστοιχα προπτυχιακά μαθήματα της σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Ακολουθεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα μελέτης εκκίνησης ασύγχρονου κινητήρα ενός πραγματικού πλοίου ξηρού φορτίου. Τέλος, σχεδιάζεται ένα υπαρκτό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας δεξαμενόπλοιου με στόχο τον υπολογισμό της ροής φορτίου σε διαφορετικές καταστάσεις, αντιμετωπίζοντας παράλληλα το πρόβλημα διαμοιρασμού της απαιτούμενης ισχύος στις γεννήτριες του συστήματος