Συστήματα διαχείρησης ποιότητας και εφαρμογή προτύπου ISO 9001 : 2008 σε τμήμα παραγωγής συσσωρευτών σε στρατιωτικό εργοστάσιο - Κατρανάς, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2016)
Συστήματα διαχείρησης ποιότητας και εφαρμογή του προτύπου ISO 9001 σε Στρατιωτικό Εργοστάσιο. Η παρούσα διπλωματι ική εργασία, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος «Διοίκηση Ποιότητας» του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, έχει ως σκοπό την εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας σε στρατιωτικό εργοστάσιο στη Λάρισα, και συγκεκριμένα στο Τμήμα Παραγωγής Συσσωρευτών. Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος έγινε λόγω της στρατιωτικής μου ιδιότητας και με διάθεση προσφοράς στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα στο Τεχνικό Σώμα του Στρατού Ξηράς, όπου υπηρετώ. Η επιλογή του εργοστασίου και του τμήματος αυτού έγινε, με γνώμονα τις ανάγκες της υπηρεσίας, οι οποίες επιβάλλουν εφαρμογή και υλοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας σε όλα τα εργοστάσια του Στρατού Ξηράς με σκοπό τη συμμόρφωση ως προς τις απαιτή σεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και λόγω του προγράμματος παραγωγής συσσωρευτών για μέσα μεταφοράς προσωπικού του Στρατού Ξηράς που πραγματοποιείται εκεί. Η παραγωγική δραστηριότητα του 303 Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσης στον τομέα της παραγωγής συσσωρευτών κρίνεται ως σημαντική στην αμυντική βιομηχανία, και αυτό διότι το 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης αποτελεί τον κυριότερο «προμηθευτή» του Στρατού Ξηράς για την κάλυψη των αναγκών του σε συσσωρευτές, επιτυγχάνοντας έτσι μεγάλα οφέλη. Κατά την εκπόνηση της εργασίας, απαιτήθηκε η παρουσία μου στο χώρο παραγωγής του τμήματος στο εργοστάσιο στη Λάρισα, ώστε να παρακολουθήσω τις ακολουθούμενες διεργασίες. Αρχικός στόχος ήταν η λεπτομερής καταγραφή στοιχείων όπως οι συμμετέχοντες, τα χρησιμοποιούμενα μέσα, τα εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα, δηλαδή τα εισερχόμενα, τα εξερχόμενα, οι πόροι και οι περιορισμοί κάθε διεργασίας. Μελετήθηκε η έννοια της ποιότητας και η διαχείρισή της καθώς και οι απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2008. Εξετάστηκαν σε μεγαλύτερο βάθος οι βασικοί στόχοι και το περιεχόμενο των Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας, οι κύριοι λόγοι που Σελίδα 6 οδηγούν τις επιχειρήσεις-οργανισμούς στη εφαρμογή συστημάτων ποιότητας και η προσφορά τους στην λειτουργία τους. Τέλος, μελετήθηκαν τα βασικά στοιχεία και οι δυσκολίες ανάπτυξης και εφαρμογής των ΣΔΠ και τα σημαντικότερα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα της εφαρμογής τους.