Ο ρόλος της εξέλιξης βιοϋλικών και ρομποτικών συστημάτων στη βελτίωση της εσωτερικής οστεοσύνθεσης και αρθροπλαστικής - Μπεκυράς, Διονύσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2016)
Το θέμα της παρούσας εργασίας σχετίζεται με το αν και σε τι βαθμό η εξέλιξη των βιοϋλικών και των ρομποτικών συστημάτων συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και λειτουργικότερη ορθοπεδική χειρουργική και ειδικότερα στους τομείς της αρθροπλαστικής και οστεοσύνθεσης έναντι των συμβατικών μεθόδων. Η σημασία του θέματος αυτού πηγάζει από την ανάγκη ένταξης των νέων τεχνολογικών εξελίξεων στα συγκεκριμένα πεδία, καθώς και από το πλήθος και τη δυσκολία των αντίστοιχων επεμβάσεων που πραγματοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα με την αντίστοιχη βιβλιογραφική επισκόπηση, καταδείχθηκε η δυναμική τόσο των βιοϋλικών όσο και των ρομποτικών συστημάτων, με τη συνεχή βελτιστοποίηση του συνδυασμού τους κατά περίπτωση να μπορεί να συνεισφέρει στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επιτυχία της εκάστοτε επέμβασης. Οι εξελίξεις στον τομέα των βιοϋλικών υποστηρίζουν και προάγουν τη βιολογική διαδικασία της πώρωσης, προσφέρουν πολύ υψηλή αντοχή συγκριτικά με το μέγεθός τους, καθώς και μειωμένες ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τον οργανισμό στον οποίο εισέρχονται. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί και άλλες ιδιότητες, όπως η ακτινοπερατότητα και η βιοδιάσπαση, που αποτελούν χρήσιμα βοηθητικά εργαλεία για την ορθοπεδική χειρουργική. Τα ρομποτικά συστήματα προσφέρουν σημαντική βελτίωση όσον αφορά στην ακρίβεια, στη μείωση της έκθεσης σε ακτινοβολία τόσο του ασθενούς όσο και του εμπλεκόμενου ιατρικού προσωπικού, στη δυνατότητα προσομοιώσεων, καθώς και στη μείωση του απαιτούμενου χρόνου ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Στον αντίποδα, σημειώνεται το υψηλότερο κόστος που συνεπάγεται η χρήση τους. Συνεπώς, υπάρχει η ανάγκη περαιτέρω μελέτης και κλινικών δοκιμών προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η υπεροχή τους έναντι των συμβατικών μεθόδων. Σχετικά με τη σύγκριση των αυτόνομων και των απτικών – ημιενεργών ρομποτικών συστημάτων για ευρείας χρήσης εφαρμογές, επισημαίνεται η καταλληλότητα της δεύτερης κατηγορίας εφόσον σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η επίβλεψη από κατάλληλα εκπαιδευμένους χειρουργούς, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα και την ιδιαιτερότητα της κάθε διαδικασίας, καθώς και το γεγονός των αστάθμητων παραγόντων που μπορεί να προκύψουν. Τέλος, αναγνωρίζοντας τη δυναμική της ρομποτικής και με βάση τις ανάγκες της διαδικασίας όπως αυτές επισημάνθηκαν κατά τη βιβλιογραφική επισκόπηση, σημειώνονται ως πεδία περαιτέρω έρευνας η ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού συστήματος βιβλιοθήκης που θα επιλέγει και θα προτείνει αυτόματα τις διαστάσεις και τον τύπο του εμφυτεύματος που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε κάθε περιστατικό καθώς και ένα ρομποτικό σύστημα που θα μπορεί να τροποποιεί το σχήμα του εμφυτεύματος πριν από την εισαγωγή του στο σώμα τού ασθενούς ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του προς διαχείριση περιστατικού.