ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ - ΓΚΟΤΣΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Οι αυξανόμενες απαιτήσεις σε νερό παγκοσμίως ωθούν στην εξεύρεση μη συμβατικών λύσεων εξοικονόμησης, που αφορούν τον κυριότερο καταναλωτή, τη γεωργία. Μια γνωστή τεχνική εξοικονόμησης αρδευτικού νερού, αποτελεί η επαναχρησιμοποίηση του νερού στράγγισης. H μέθοδος χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες, κυρίως σε περιοχές με ξηρό ή ημίξηρο κλίμα, για την κάλυψη των εποχιακών ελλειμμάτων σε αρδευτικό νερό αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος, μιας και μειώνεται ο όγκος του επιβαρυμένου με αγροχημικά νερού στράγγισης προς τον τελικό αποδέκτη (λίμνη, ποταμό ή θάλασσα). Στη χώρα μας η μέθοδος της επαναχρη-σιμοποίησης του νερού στράγγισης για αρδευτική χρήση, ούτε έχει διερευνηθεί εις βάθος, ούτε έχει χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος εξοικονόμησης νερού, τουλάχιστον σε οργανωμένη βάση, αν και η κατανάλωση νερού στη γεωργία αγγίζει το 80% της συνολικής και υπάρχει σοβαρό έλλειμμα πολύτιμων υδατικών πόρων σε πολλές περιοχές της. Η παρούσα διατριβή επομένως, φιλοδοξεί να συμβάλει μέσω ολοκληρωμένων και εφικτών προτάσεων, στην πληρέστερη κατανόηση ενός σύνθετου προβλήματος, τόσο από περιβαλλοντικής, όσο και από τεχνικο-οικονομικής πλευράς. Δομείται από επτά κεφάλαια. Στα τρία πρώτα (εισαγωγή, ποιότητα του νερού στράγγισης και μοντέλα προσομοίωσης της εδαφικής αλατότητας), γίνεται μια εκτεταμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση αναφορικά με το αντικείμενο που πραγματεύεται. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά οι προτεινόμενοι αλγόριθμοι για την επίλυση του προβλήματος. Στο κεφάλαιο 5 (πειραματικό μέρος), γίνεται μια εκτεταμένη περιγραφή της περιοχής εφαρμογής, με αναφορές στο αρδευτικό και στραγγιστικό της δίκτυο, τις επικρατέστερες καλλιέργειες, το κλίμα και τις εδαφικές συνθήκες. Επιπλέον, γίνεται εκτενής παρουσίαση της πειραματικής διαδικασίας. Στο κεφάλαιο 6 παρουσιάζεται λεπτομερώς ο σχεδιασμός του προτεινόμενου συστήματος επαναχρησιμοποίησης του νερού στράγγισης για άρδευση. Τέλος, το απόσταγμα των πρωτότυπων ευρημάτων της διατριβής αυτής, περιέχεται στα Γενικά Συμπεράσματα του κεφαλαίου 7.