Ανάλυση, σχεδιασμός και συγκριτική αποτίμηση απόδοσης κυματοειδών εδράνων ολίσθησης με χρήση πεπερασμένων στοιχείων - Σπυριδάκος, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου. Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών, 2016)
Στις μέρες μας οι εφαρμογές απαιτούν νέου τύπου έδρανα ολίσθησης τα οποία έχουν μεγαλύτερη ικανότητα παραλαβής φορτίου και είναι πιο σταθερά. Γίνεται αρκετή έρευνα ώστε να αναπτυχθούν νέα είδη εδράνων ή να αναπτυχθούν άλλοι μηχανισμοί που θα εκπληρώνουν τον παραπάνω σκοπό. Όμως η πρόοδος είναι μικρή και τα έδρανα που έχουν αναπτυχθεί και έχουν σημαντικές ιδιότητες ως προς αυτή την κατεύθυνση είτε είναι περίπλοκα είτε είναι ακριβά και ασύμφορα. Η πιο αξιοσημείωτη περίπτωση είναι η ανάπτυξη των κυματοειδών εδράνων ολίσθησης την δεκαετία του 1990 δηλαδή έδρανα με μη κυκλική εσωτερική διατομή τα οποία προσφέρθουν αυξημένη σταθερότητα, μεγαλύτερη ικανότητα παραλαβής φορτίου και λόγω της γεωμετρίας τους έχουν καλύτερη δυνατότητα απόσβεσης των ταλαντώσεων-δονήσεων που δημιουργούνται στο σύστημα. Το τελευταίο είναι μία σημαντική παράμετρος γιατί μειώνει σημαντικά τον θόρυβο με αποτέλεσμα σε μεταφορικά μέσα στα οποία οι δονήσεις είναι μεγάλες άρα και ο θόρυβος είναι μεγάλος να καθιστά πιο άνετη την χρήση τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ελικόπτερα όπου στην καμπίνα ο θόρυβος μπορεί να υπερβεί τα 100 dB και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται ειδικές κατασκευές ώστε να τον μειώνουν σε λογικά επίπεδα. Τα κυματοειδή έδρανα για την περίπτωση των ελικοπτέρων μπορούν να μειώσουν τον θόρυβο κατά 15-20dB χωρίς χρησιμοποίηση άλλων μέσων όπως απαιτούν τα έδρανα κυλίσεως. Στην παρούσα διπλωματική αναπτύχθηκε και μελετήθηκε μία μέθοδος που αλλάζει την γεωμετρία του εδράνου ανάλογα με τις ανάγκες της εφαρμογής. Για παράδειγμα ένα κυκλικό έδρανο ολίσθησης μετατρέπεται σε κυματοειδή έδρανο ή γενικότερα σε έδρανο με μη κυκλική εσωτερική διατομή. Το σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε είναι απλό και δεν απαιτεί μεγάλες αλλαγές στα υπάρχοντα συστήματα και στα υπάρχοντα έδρανα. Η μελέτη η οποία γίνεται είναι θεωρητική με την βοήθεια προγραμμάτων προσομοίωσης και αποτελεί βάση για επόμενες μελέτες και πειράματα.