Επίδραση των μηχανισμών triggering στην συμπεριφορά κατάρρευσης μεταλλικών κελυφών - Τατσιόπουλος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει αντικείμενο την μελέτη της επίδρασης των μηχανισμών triggering στην συμπεριφορά κατάρρευσης των μεταλλικών κελυφών. Διεξήχθησαν 15 πειράματα πρόσκρουσης κελυφών από αλουμίνιο σε χαλύβδινες κατασκευές σύνθετης γεωμετρίας, με σκοπό να διερευνηθεί η επίδραση των κατασκευών στον τρόπο κατάρρευσης και στην απορρόφηση ενέργειας. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση της αξονικής κατάρρευσης κυλινδρικών σωλήνων και παρατίθενται διάφορα μαθηματικά μοντέλα για τον υπολογισμό του μέσου φορτίου κατάρρευσης. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται η πειραματική διάταξη που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και τα δοκίμια και οι μηχανισμοί triggering που έλαβαν μέρος στα πειράματα. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται η παρουσίαση όλων των πειραμάτων, με φωτογραφικό υλικό που λήφθηκε κατά την διάρκειά τους και στο τέλος της συμπίεσης. Παρουσιάζονται επίσης διαγράμματα φορτίου-μετατόπισης και πίνακες με τα χαρακτηριστικά μεγέθη κατάρρευσης. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων μέσω των χαρακτηριστικών μεγεθών κατάρρευσης. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται συνοπτικά τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις συγκρίσεις και προτάσεις για μελλοντική έρευνα. Και στο τέλος παρατίθεται η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για την εκπόνηση της εργασίας.